Șeful diplomației europene, Josep Borrell, consideră că sprijinul material și diplomatic oferit de China Rusiei, în contextul invaziei în Ucraina, constituie o „amenințare directă” la adresa securității Europei. Într-un interviu acordat agenției japoneze de presă Kyodo și preluat de Agerpres, Borrell a subliniat impactul negativ al exporturilor Chinei către Rusia. „Exporturile în creștere ale Chinei de cantități mari de bunuri și articole cu dublă utilizare ajută în mod substanțial la construirea bazei industriale militare a Rusiei”, a declarat acesta.
Josep Borrell a discutat și despre sprijinul acordat de Coreea de Nord Rusiei, subliniind legăturile strânse dintre securitatea europeană și cea a regiunii Indo-Pacific. Diplomatul de la Bruxelles a descris Uniunea Europeană și Japonia ca fiind „parteneri strategici foarte apropiați” care trebuie să colaboreze pentru stabilizarea zonelor conflictuale și pentru apărarea principiilor comune în forurile internaționale.
Uniunea Europeană și Japonia, ambele fiind membre în G7, au impus sancțiuni economice Rusiei, vizând, printre altele, înghețarea activelor. Spre deosebire de acestea, China a continuat să importe țiței, gaze naturale și alte mărfuri rusești, neaderând la sancțiuni. În această privință, statele membre G7 au solicitat Chinei să întrerupă transferul de materiale cu dublă utilizare către Rusia, incluzând semiconductori avansați și computere cuantice.
Josep Borrell a accentuat necesitatea de a promova cooperarea cu Japonia și alte națiuni care împărtășesc valori comune, în vederea combaterii amenințărilor de securitate provenite din războiul rus și din alte zone. El a subliniat că Uniunea Europeană „va continua să răspundă rapid la sprijinul țărilor terțe pentru mașina de război a Rusiei”.
Întrebările pentru acest interviu erau deja formulate înainte ca Japonia și Uniunea Europeană să anunțe un nou acord de parteneriat pentru securitate și apărare. În cadrul acestui parteneriat, cele două părți au convenit să colaboreze în inițiative de apărare, inclusiv prin schimb de informații despre „reziliența generală a lanțurilor de aprovizionare”.