Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a exprimat luni dorința ca statele membre ale UE să permită Ucrainei utilizarea armamentului furnizat pentru a lovi în interiorul Rusiei. „Spun încă o dată că Ucraina ar trebui să fie capabilă să folosească armele pe care i le-am furnizat, nu doar pentru a opri săgețile, dar și pentru a putea lovi arcașul”, a declarat Borrell înainte de întâlnirea miniștrilor de externe ai UE de la Bruxelles.
El și-a exprimat încrederea că acest subiect va fi discutat din nou și speră că statele membre vor ajunge la un acord. De asemenea, tema a fost abordată de Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, care a subliniat că decizia SUA de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina nu reprezintă o schimbare de strategie din partea Occidentului. „Decizia părții americane, și aș dori să subliniez că nu este vorba despre o reconsiderare, ci despre o intensificare a ceea ce s-a livrat de către alți parteneri, este atât de importantă în acest moment”, a spus Baerbock.
Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei, a subliniat incertitudinea privind numărul de rachete deținute de Ucraina care ar putea fi folosite împotriva Rusiei. „Încă nu deschid șampania pentru că nu știm numărul real de rachete pe care Ucraina îl are. Așadar, întrebarea este dacă ucrainenii primesc suficiente rachete care ar putea face diferența pe front”, a menționat acesta.
Pe de altă parte, existența unui acord din partea Casei Albe, citat de cotidianul The New York Times, ar permite Ucrainei utilizarea rachetelor ATACMS, cu cea mai mare rază de acțiune furnizată de SUA, pentru a viza anumite ținte în Rusia. Primele ținte ar putea include trupele nord-coreene aflate în conflict cu forțele ucrainene în regiunea rusă Kursk.
Ucraina a încercat de mult timp să convingă partenerii internaționali să permită atacuri asupra țintelor militare din interiorul Rusiei, utilizând rachete cu rază lungă de acțiune, dar până acum Washingtonul a ezitat din cauza potențialei reacții din partea Rusiei.