Într-o poziție oficială exprimată prin purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, Josep Borrell, șeful diplomației europene, a indicat opoziția Uniunii Europene (UE) față de prezența reprezentanților săi la ceremonia de reînvestire a președintelui rus Vladimir Putin, eveniment programat pentru ziua de marți, la Moscova. Confirmarea acestei poziții vine în urma invitațiilor adresate de Kremlin statelor membre UE și reprezentanței UE în capitala rusă, menite să stimuleze participarea europeană la eveniment.

Deși o decizie finală în privința participării nu a fost încă luată, discuțiile dintre Comisia Europeană și statele membre sunt în curs de desfășurare pentru a determina cea mai potrivită reacție în acest context. Divergențele de abordare sunt evidențiate chiar prin acțiunea Franței, care a anunțat că va fi reprezentată la ceremonia de învestire prin ambasadorul său la Moscova, recunoscând în același timp rezultatele alegerilor din Rusia, dar condamnând contextul represiv în care acestea s-au desfășurat.

Relațiile dintre UE și Rusia continuă să se tensioneze, această opoziție la participarea la ceremonia de reînvestire fiind doar ultimul episod într-o serie de evenimente care reflectă distanțarea dintre cele două părți. Franța, în special, a experimentat o degradare a relațiilor cu Moscova, o situație escaladată după ce președintele Emmanuel Macron a sugerat trimiterea de trupe aliate în Ucraina ca răspuns la conflictul cu Rusia. În urma acestor declarații, ambasadorii Franței și Marii Britanii au fost convocați de Ministerul Afacerilor Externe rus.

Contextul actual de relații între Uniunea Europeană și Rusia rămâne tensionat, iar rezistența UE de a participa la reînvestirea președintelui Putin subliniază divergențele de viziune și de politică între cele două entități.