Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a subliniat vineri că Uniunea Europeană trebuie să devină mai unită și mai puternică, ca răspuns la o posibilă victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA. Borrell a declarat că „singura rețetă pentru ca UE să supraviețuiască” acestei situații este să „construim o Europă mai suverană”. Aceste declarații au fost făcute la sosirea sa la summitul informal al liderilor UE care se desfășoară la Budapesta, relatează EFE.
Borrell a avertizat că, „dacă nu ești la masa jocului geopolitic, ești în meniu”, subliniind că fără unitate, Europa nu poate juca un rol decisiv pe scena internațională. El a evidențiat că europenii trebuie să fie mai uniți, deoarece în lumea tranzacțională a giganților, fiecare țară separat „nu contează”.
În continuare, șeful diplomației europene a subliniat necesitatea ca Uniunea Europeană să nu-și „externalizeze” securitatea și a pledat pentru o investiție mai mare în apărare și tehnologie. El a menționat importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei, afirmând că „avem interesele noastre, avem valorile noastre”.
Borrell a insistat asupra faptului că, indiferent de cine este ales președinte al Statelor Unite, europenii trebuie să își definească clar misiunea. „Cea mai importantă misiune este să facem din Europa o putere, ca entitate suverană, capabilă să acționeze fără a ne subcontracta securitatea nimănui”, a afirmat Borrell.
El a subliniat că, deși Statele Unite reprezintă un partener economic și cultural important, Uniunea Europeană trebuie „să apese pedala de accelerație” în diverse domenii, inclusiv în lupta împotriva schimbărilor climatice. „Clima va continua să se schimbe și nu ne putem permite să pierdem patru ani în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a avertizat Borrell, făcând referire la „catastrofa naturală” din Valencia ca exemplu al necesității de a acționa.
Josep Borrell a subliniat că schimbările climatice nu sunt doar o problemă europeană, ci reprezintă o provocare globală pentru întreaga umanitate. De asemenea, el a explicat că situația din Ucraina nu se limitează doar la un context european, ci este o problemă de securitate internațională și de respectare a legii.