Reclamă
Reclamă

Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, a condus extrema dreaptă franceză la o victorie zdrobitoare în alegerile europarlamentare, umilind tabăra centristă a lui Emmanuel Macron, potrivit CNN. Decizia președintelui de a dizolva parlamentul și de a convoca alegeri anticipate deschide calea pentru ca Bardella să devină premierul Franței, dacă partidul său, Adunarea Națională (RN), va câștiga cu un avans mare.

Bardella, un utilizator prolific al rețelelor sociale, și-a consolidat popularitatea pe TikTok, unde are 1,5 milioane de urmăritori. „Suntem pregătiți să guvernăm”, a declarat Bardella într-un interviu pentru RTL. El a adăugat că „vremurile s-au schimbat”, adresându-se celor ce se tem de ascensiunea extremei drepte.

Marine Le Pen, liderul partidului RN, l-a descris pe Bardella drept „candidatul natural” pentru funcția de prim-ministru dacă ea va deveni președintele Franței. Bardella și Le Pen formează un duo care a contribuit la relansarea și normalizarea imaginii RN, un partid cu un trecut marcat de acuze de rasism și xenofobie.

Reclamă

Conform unui sondaj publicat de Harris Interactive, RN ar putea câștiga numărul cel mai mare de locuri în camera inferioară a parlamentului, deși fără o majoritate absolută. Dacă RN va obține 289 de locuri din 677, Bardella ar putea fi numit prim-ministru, ceea ce ar duce la o guvernare în coabitare cu Macron.

Ca președinte al RN, Bardella a reușit să atragă susținători prin intermediul rețelelor sociale, unde combină teme serioase, cum ar fi costul ridicat al traiului, cu imagini populare și cu mesaje către tineri. „Jordan Bardella este singurul candidat care ne poate salva țara,” a comentat unul dintre susținătorii săi.

În alegerile europene de duminică, RN a obținut de două ori mai multe voturi decât partidul Renașterea al lui Macron. Marine Le Pen a obținut 41% din voturi în confruntarea prezidențială din 2022, față de 34% în 2017.

Bardella, cu rădăcini italiene, a intrat în RN la vârsta de 17 ani și nu are experiență în mediul corporatist sau altă profesie anterioară. Popularitatea sa a crescut în ciuda dezbaterilor pierdute, iar recentele încercări de a se apropia de comunitatea de afaceri mici arată o abordare mai liberală decât a lui Le Pen în privința economiei.

Analiștii au prezis că Bardella ar putea intra în conflict cu Le Pen pe termen lung, dar până acum cei doi au lucrat bine împreună. Bardella a declarat: „Îi datorez o mare parte din ceea ce sunt eu azi și noi lucrăm împreună foarte bine”.

Decizia de a convoca alegeri anticipate ar putea accelera ascensiunea lui Bardella, iar alegerile din 7 iulie vor stabili dacă el va ajunge la Matignon, biroul premierului francez.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro