Doar un sfert dintre francezi au încredere în guvernul lor sau în parlament, potrivit unui sondaj recent. Cu toate acestea, Jordan Bardella, preşedintele partidului de extremă-dreapta Rassemblement National (RN), reușește să-și atragă sprijinul tinerilor și să își mențină popularitatea, chiar dacă nu are nici 30 de ani.

În calitate de principal candidat al RN la alegerile europarlamentare, Bardella domină sondajele, cu aproape o treime dintre alegătorii francezi intenționând să voteze pentru partidul său. Fostul lider al partidului, Marine Le Pen, și tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, care a fondat formațiunea, au contribuit la construirea acestei baze de sprijin. Bardella a intrat în politică la vârsta de 16 ani, atras mai mult de personalitatea lui Marine Le Pen decât de partid.

Bardella a devenit o senzație pe platformele de socializare, în special pe TikTok, și este singurul politician care a fost inclus pe lista săptămânală JDD a celor mai populare 50 de personalități din Franța. Potrivit unui lider din grupul Renew al lui Macron: „Există un risc real ca Europa să fie pusă pe pauză, cu ambiţii limitate”.

Popularitatea RN a crescut și datorită eforturilor de repoziționare ca alternativă la partidele tradiționale. Deși critici îl acuză pe Bardella de superficialitate și de lipsă de profunzime, el continuă să-și atragă susținători, inclusiv din rândul generației mai în vârstă.

În sondajele publicate în aprilie, 23% dintre alegătorii de peste 65 de ani au intenționat să voteze pentru Bardella, în creștere față de 19% în 2019. Chiar și adversarii săi politici îi recunosc abilitatea de a menține o imagine impecabilă. „Îl cunosc bine, nu este un bau-bau”, a spus un lider din partidul Renaissance al lui Macron.

Bardella s-a alăturat RN în adolescență și a renunțat la facultate pentru a se dedica politicii. În prezent, el critică criminalitatea legată de droguri și „islamismul galopant” din periferiile franceze.

Agenda RN rămâne însă radicală, în special în ceea ce privește organizațiile internaționale. Specialistul Jean-Yves Camus afirmă că: „Cuvântul lor de ordine este suveranitatea națională, iar ei refuză orice ar putea trece peste suveranitatea poporului, iar asta înseamnă UE şi NATO”.

Bardella a fost acuzat în ianuarie de comentarii rasiste, dar el a negat acuzațiile. În ciuda acestor controverse, sprijinul pentru Bardella a atins un nivel record de 34% după dezbaterea cu premierul francez Gabriel Attal.

Confruntându-se cu o posibilă luptă pentru putere cu Marine Le Pen, sondajele arată că 52% dintre alegătorii RN îl preferă pe Bardella, faţă de 43% pentru Le Pen. Cu toate că Bardella și Le Pen încearcă să se prezinte ca un tandem, fostul consilier al partidului avertizează că: „Nu a existat niciodată un nr. 2 la RN. Fie devii nr. 1, fie eşti eliminat”.