Reclamă
Reclamă

Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, a făcut clarificări în privința poziției sale față de războiul din Ucraina și sprijinul acordat de Franța acestei țări, în contextul în care au apărut temeri că un posibil nou guvern format de partidul RN ar putea să oprească ajutorul pentru Ucraina și să se alinieze Kremlinului. Bardella a declarat că nu se pune problema ca Rusia să fie lăsată să „absoarbă” Ucraina, dar a subliniat că Franța nu trebuie să trimită nici trupe, nici rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina pentru a evita intrarea într-o situație de cobeligeranță.

„Poziţia mea este foarte simplă faţă de acest conflict (…) Nu s-a schimbat niciodată. Este cea de a sprijini Ucraina şi de a evita o escaladare cu Rusia care este, vă reamintesc, o putere nucleară”, a declarat Bardella în cadrul unei dezbateri televizate cu actualul premier, Gabriel Attal, și candidatul de stânga, Olivier Faure.

Jordan Bardella, al cărui partid este marele favorit la alegerile din 30 iunie și 7 iulie, a spus că trimiterea de trupe franceze în Ucraina ar reprezenta „un risc de cobeligeranţă, deci un risc de escaladare în ce priveşte o putere (…) nucleară”. În opinia sa, această poziție izolează Franța și față de partenerii săi europeni. „Există multe țări europene care, tocmai, nu doresc ca soldații lor să fie trimiși în Ucraina”, a declarat el.

Reclamă

„Sunt, de asemenea, împotriva trimiterii de rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea, de exemplu, să lovească direct teritoriul rus și să pună Franța și francezii într-o situație de cobeligeranță”, a continuat el.

Olivier Faure, candidatul socialist, s-a declarat, dimpotrivă, în favoarea trimiterii de rachete „dacă este vorba despre rachete care fac posibilă țintirea infrastructurilor de pe teritoriul rus servind la bombardarea teritoriului ucrainean”. „Această poveste nu este doar a ucrainenilor, este și a noastră. Pentru că frontierele de acolo sunt cele ale libertății, ale Europei”, a mai declarat el.

La rândul său, Gabriel Attal, candidatul partidului președintelui Emmanuel Macron, a reiterat că este necesar să îi susținem pe ucraineni atât „pentru că ei apără valori care sunt ale noastre: democrația, libertatea, dar și pentru că sprijinindu-i, îi apărăm pe francezi și viața lor de zi cu zi”. „Dacă acest război s-ar încheia pentru că Rusia a câștigat în ce privește Ucraina, ar fi teribil și în viața de zi cu zi a francezilor”, a avertizat el, arătând spre inflația „care ar exploda și mai mult” și „un val migrator foarte important în Europa”.

Premierul a revenit și asupra comentariilor făcute de personajul de frunte al extremei drepte, Marine Le Pen, care pare să fi pus sub semnul întrebării calitatea președintelui Macron de șef al forțelor armate. „Mesajul transmis de Marine Le Pen este clar: dacă Rassemblement National va câștiga aceste alegeri, ar exista o formă de dispută între premier și președintele țării pentru a ști cine are rolul de șef al armatei”, a insistat el. „Este un mesaj transmis puterilor mondiale, lumii întregi, care este un mesaj foarte grav pentru securitatea francezilor și pentru supraviețuire”, a mai afirmat Gabriel Attal.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro