John Podesta, trimisul special al SUA pentru probleme climatice, a îndemnat luni guvernele să continue să aibă încredere în promisiunile Statelor Unite de a combate încălzirea globală. În cadrul summitului ONU de la Baku, Azerbaidjan, Podesta a subliniat că, deși Donald Trump, în urma revenirii sale la putere, poate restrânge eforturile, nu le poate opri complet.
Summitul a început în aceeași zi, iar delegațiile și-au exprimat îngrijorarea că alegerea lui Trump va avea un impact negativ asupra progresului în combaterea încălzirii globale. Trump a declarat anterior că are intenția de a scoate din nou Statele Unite din acordurile internaționale privind clima și de a maximiza producția de combustibili fosili.
În cadrul summitului, Podesta a menționat: „Pentru aceia dintre noi care sunt dedicaţi acţiunii climatice, rezultatul alegerilor din Statele Unite este, evident, extrem de dezamăgitor. Dar ceea ce vreau să vă spun astăzi este că, în timp ce guvernul federal al Statelor Unite, sub conducerea lui Donald Trump, poate pune acţiunea pentru climă pe plan secund, munca pentru a limita schimbările climatice va continua în Statele Unite”.
El a evidențiat și rolul important al legii Inflation Reduction Act (IRA), un demers legislativ major al administrației Biden care încurajează investițiile în energii regenerabile. Deși Trump a promis să anuleze IRA, Podesta a subliniat că acest lucru ar necesita un act al Congresului, un scenariu puțin probabil pe fondul susținerii din partea unor membri republicani.
În cadrul altor discuții din Baku, participanții au abordat și problema urgenței acordării unui fond de până la 1.000 de miliarde de dolari pentru susținerea inițiativelor climatice în țările în curs de dezvoltare. Șeful ONU pentru climă, Simon Stiell, a cerut liderilor mondiali să nu mai considere finanțarea climatică drept o caritate, ci o necesitate pentru toate națiunile.
Summitul încearcă să rezolve și divergențele de opinie dintre state, mai ales în ceea ce privește discuțiile despre comerțul internațional și tarifele impuse de Statele Unite, care ar putea influența angajamentele climatice ale altor țări. De asemenea, gazda Azerbaidjan a făcut presiuni pentru adoptarea unor măsuri care să accelereze trecerea la energia curată, dar menține promovarea gazului natural ca soluție de tranziție.