Reclamă
Reclamă

Președintele american Joe Biden a promis miercuri, în timpul discuțiilor avute cu personalul de campanie și în întâlnirile cu legislatorii și guvernatorii democrați, să rămână în cursa prezidențială din 2024. Biden încearcă să dea asigurări că poate să se mențină în competiția cu republicanul Donald Trump pentru Casa Albă, respingând apelurile de a se retrage care s-au înmulțit după dezbaterea dezastruoasă dintre cei doi de săptămâna trecută.

Biden a avut o convorbire cu membrii îngrijorați ai echipei sale de campanie și le-a spus că nu pleacă nicăieri, potrivit a două surse familiare cu discuția telefonică, relatează Reuters, preluată de News.ro. „Nimeni nu mă împinge afară. Eu nu plec. Sunt în această cursă până la capăt”, a declarat Biden într-un e-mail separat transmis campaniei sale, îndemnându-i pe susținători să „contribuie cu câțiva dolari” pentru a-l ajuta să-l învingă pe rivalul său republican, Donald Trump, în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

Miercuri seară, președintele s-a întâlnit, atât în mediu virtual, cât și personal, cu 24 de guvernatori democrați și cu primarul orașului Washington, D.C., pentru a-i asigura că este la înălțimea funcției sale, după prestația ezitantă de la dezbaterea cu republicanul Donald Trump. Doar trei dintre guvernatori – liderii din New York, Minnesota și Maryland – s-au întâlnit ulterior cu reporterii, promițând să îl susțină pe Biden după o discuție sinceră despre prestația sa neconvingătoare de la dezbaterea de săptămâna trecută.

Reclamă

„Președintele a avut întotdeauna grijă de noi. Îl vom sprijini și noi”, a declarat guvernatorul statului Maryland, Wes Moore. Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, președintele Asociației guvernatorilor democrați, a declarat că prestația lui Biden la dezbaterea de joi seară a fost proastă, dar a adăugat că el consideră că Biden este potrivit pentru funcție.

Miercuri, în cadrul unei discuții telefonice între democrații din Camera Reprezentanților, Raúl Grijalva din Arizona a cerut ca Biden să se retragă din cursă, în timp ce reprezentantul Seth Moulton din Massachusetts a subliniat că vârsta lui Biden reprezintă un dezavantaj. „Realitatea nefericită este că statu quo-ul ni-l va livra probabil pe președintele Trump”, a declarat Moulton într-un comunicat. „Președintele Biden nu va întineri”, a subliniat el.

În timp ce campania a evidențiat succesele de strângere de fonduri cu donatorii de bază și a organizat telefoane de atenuare a îngrijorărilor cu donatorii, Reed Hastings, un donator important al Partidului Democrat și cofondator al platformei de streaming Netflix, a cerut ca Biden să se retragă.

În acest context, vicepreședinta Kamala Harris a câștigat sprijin ca potențial înlocuitor al său. Dmitri Mehlhorn, un consilier al co-fondatorului LinkedIn, a declarat pentru Reuters că echipa sa ar „susține cu entuziasm o candidatură condusă de vicepreședintele ferm și înțelept, dacă Biden ar trebui să se retragă din orice motiv”. Mehlhorn a subliniat că Harris este singurul concurent național serios care a fost deja supusă unor atacuri majore din partea susținătorilor lui Trump.

Democrații și donatorii îngrijorați de capacitățile lui Joe Biden de a concura în alegerile din noiembrie vor urmări îndeaproape un interviu cu ABC News care va fi înregistrat și difuzat vineri, în timpul unei vizite de campanie la Madison, Wisconsin. Casa Albă a declarat că Biden a discutat cu liderii democrați din Congres, precum și cu reprezentantul democrat Jim Clyburn, care a jucat un rol esențial în victoria pe care acesta a obținut-o în 2020. Clyburn a declarat că ar susține-o pe Harris în calitate de candidat la prezidențiale, dacă Biden s-ar retrage, și că partidul ar trebui să organizeze o „mini-primară” dacă acest lucru s-ar întâmpla.

Unii dintre guvernatorii care s-au întâlnit miercuri cu Biden ar putea fi potențiali rivali, dacă presiunea ca acesta să se retragă va crește. Totuși, mulți dintre ei vorbesc și în numele lui Biden în campanie. Printre aceștia se numără guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, guvernatorul statului California, Gavin Newsom, guvernatorul statului Illinois, J.B. Pritzker, guvernatorul statului Pennsylvania, Josh Shapiro, și guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, aceștia fiind menționați ca posibili înlocuitori ai lui Biden.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro