Joe Biden i-a răspuns lui Vladimir Putin printr-un discurs puternic în Polonia, la Varșovia. Președintele Statelor Unite a vorbit despre democrație și libertate și a condamnat dur invazia din Ucraina. De asemenea, el a vorbit și despre Republica Moldova, amenințată de Moscova în ultimele săptămâni.
Pe lângă susținerea categorică pe care o are față de Ucraina, Joe Biden a vorbit și despre Republica Moldova. Liderul de la Washington a lăudat eforturile depuse de președintele Maia Sandu pentru păstrarea integrității și independenței statului său.
În plus, el a oferit garanții că Occidentul este alături de moldoveni în conflictul cu Federația Rusă.
Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamnă președinte Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dumneavoastră. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu., a spus Joe Biden.
Președintele SUA a afirmat că prin războiul său, Putin nu a reușit decât să apropie statele occidentale. Astfel, el a avut un mesaj clar pentru liderul de la Kremlin: calea aleasă de el nu este cea potrivită, iar oamenii vor alege mereu libertatea.
Democrațiile de peste tot din lume sunt mai puternice, nu mai slabe. Autocrațiile din lume sunt mai slabe, nu mai puternice. În momentele de neliniște, oamenii înțeleg ce este important și pentru ce este nevoie să lupte. Oamenii știu asta, voi știți asta., a mai spus Biden.
Integritatea teritorială a Republicii Moldova, anulată de Vladimir Putin
Între timp, la Moscova, Vladimir Putin a anulat un document care recunoștea integritatea teritorială a Republicii Moldova. Este vorba de un decret din 2012, care stabilea principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse.
Documentul adresa situația din Transnistria, care implica soluţionarea problemei pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova. Acum anulat, nu este clar ce intenționează Kremlin să facă în continuare.
În ultimele săptămâni, relațiile dintre Chișinău și Moscova au atins tensiuni maxime. Republica Moldova acuză Rusia că-i amenință independența și că urmărește să organizeze o lovitură de stat. De cealaltă parte, Kremlinul aruncă vina pe Maia Sandu, a cărei politică de conducere a țării este orientată spre democrație și valorile occidentale.
Ucraina avertizează că planurile lui Vladimir Putin ar fi însă cu totul altele. Liderul de la Kiev a avertizat-o pe președintele Maia Sandu că Rusia ar intenționa chiar să atace Moldova și că poporul lor ar fi următoarea lui țintă.
Însă statele occidentale și Ucraina sunt gata să apere Republica Moldova, în acest context. Mai multe țări au oferit garanții că vor trimite ajutoare la Chișinău, în cazul izbucnirii unui conflict.