Joe Biden promite să ia măsuri, după ce un balon din China a spionat SUA

Cresc tensiunile dintre China și SUA, după ce un balon misterios a survolat peste teritoriul american. Washingtonul acuză că ar fi vorba de o tentativă de spionaj, așa că promite măsuri în urma acestui incident.

Balonul misterios a început să survoleze deasupra Statelor Unite ale Americii de la începutul săptămânii trecute și a ajuns până în Canada. Apoi s-a întors și încă se află în spațiul aerian al americanilor.

China neagă acuzațiile că ar fi vorba de o aeronavă de spionaj. Beijingul a transmis că balonul este folosit, „în principal, pentru cercetări meteorologice” și că este vorba de un accident.

Obiectul zburător s-ar fi abătut de la traiectoria sa și a ajuns în SUA.

Doar că oficialii de la Washington nu au fost convinși de explicația Beijingului. Mai ales că traiectoria balonului a inclus și statul Montana, unde SUA își păstrează rachetele nucleare.

Așa că oficialii americani au luat deja măsuri. Antony Blinken, Secretar de stat al SUA, urma să călătorească în China pentru o vizită oficială. Însă după acest incident, s-a decis ca călătoria sa să fie anulată.

El a explicat că în urma investigațiilor, autoritățile competente au concluzionat că este un balon pentru spionaj.

I-am precizat clar (n.r. omologului chinez) că prezența acestui balon de supraveghere în spațiul aerian al Statelor Unite este o încălcare evidentă a suveranității SUA și a dreptului internațional, că este un act iresponsabil. Și este cu atât mai iresponsabil, cu cât a intervenit în ajunul unei vizite de mult planificate., a transmis Antony Blinken.

Ce vrea să facă Joe Biden în legătură cu balonul misterios din China

Și Joe Biden promite americanilor că va lua măsuri. Nu este însă clar cum vor acționa forțele militare pentru doborârea aeronavei.

S-a luat în considerare intervenția directă cu armament asupra lui, dar în final Pentagonul a renunțat la această variantă. Totul de teamă că aeronava s-ar putea prăbuși într-un loc popular și situația s-ar transforma într-o tragedie.

Totuși, armata americană a pregătit avioane de luptă pentru eventualitatea în care obiectul trebuie doborât de urgență.

Ne vom ocupa de asta., a spus Biden, în cadrul unei conferințe pentru presa americană.

Share.