Pe măsură ce mandatul său se apropie de sfârșit, Joe Biden consolidează sprijinul financiar și militar pentru Ucraina, anunțând un nou pachet de ajutor de aproximativ șase miliarde de dolari. Anunțul vine cu doar câteva săptămâni înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă, ceea ce ar putea schimba radical sprijinul american pentru Kiev.
Noua inițiativă include un ajutor bugetar de 3,4 miliarde de dolari și 1,25 miliarde de dolari în arme disponibile imediat, preluate din stocurile Pentagonului. Restul sumei, de 1,22 miliarde de dolari, este alocată pentru achiziționarea de arme care vor fi livrate ulterior. Biden a precizat că fondurile aprobate de Congres pentru Ucraina sunt acum epuizate.
Pachetul include drone, arme antitanc, muniție pentru sistemele de apărare aeriană Hawk și rachete Stinger, utile împotriva dronelor rusești și iraniene. „Departamentul Apărării livrează sute de mii de obuze de artilerie, mii de rachete și sute de vehicule blindate”, a subliniat președintele. El a reiterat intenția sa de a sprijini armata ucraineană până la sfârșitul mandatului.
În decembrie, administrația Biden a anunțat și alte 20 de miliarde de dolari, parte a unui împrumut promis de G7. Finanțarea urmează să acopere nevoile Ucrainei până în 2025. Totuși, planurile lui Trump de a încheia conflictul într-un mod care implică NATO rămân neclare, mai ales în contextul cheltuielilor americane ridicate, criticate de Trump în campania sa.
Donald Trump a semnalat intenția de a menține sprijinul militar, cu condiția ca aliații din NATO să majoreze cheltuielile de apărare la 5% din PIB. Echipa sa a sugerat câteva posibile soluții pentru încetarea focului, dar acestea au fost respinse recent de Moscova. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a criticat propunerea de a amâna aderarea Ucrainei la NATO și introducerea unei forțe de menținere a păcii europene.
În contextul tranziției politice din SUA, situația Ucrainei devine tot mai incertă, mai ales că armata sa pierde teren pe câmpul de luptă. Volodimir Zelenski caută o cale diplomatică, exprimându-și dorința de a încheia conflictul printr-o „pace justă” până în 2025.