Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a criticat în termeni duri mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi fostului său ministru al apărării, Yoav Gallant. Biden a subliniat ferm că Statele Unite vor susține Israelul împotriva oricăror amenințări la adresa securității sale.
„Indiferent ce ar putea subînţelege CPI, nu există echivalenţă, niciuna, între Israel şi Hamas,” a afirmat liderul de la Casa Albă într-o declaraţie de presă. Această reacție a venit în urma emiterii mandatelor de arestare de către CPI împotriva lui Netanyahu, Gallant și Mohammed Deif, liderul aripii armate a Hamas, pentru acuzaţii de crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Președintele american a reafirmat sprijinul Washingtonului față de Israel, declarând: „Noi vom fi mereu alături de Israel în faţa ameninţărilor la adresa securităţii sale.” În plus, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe a declarat că CPI nu deține competența juridică necesară în acest dosar.
Spre deosebire de Biden, preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu a comentat încă decizia CPI. Totuşi, viitorul său consilier pentru securitate națională, Mike Waltz, a promis un „răspuns puternic la înclinaţia antisemită” a CPI după preluarea mandatului de către Trump, programată pentru 20 ianuarie.
În Congres, republicanii au cerut la unison sancţiuni împotriva CPI. Senatorul Lindsey Graham, cunoscut susținător al lui Trump, a afirmat că „Curtea Penală Internaţională a acţionat într-un mod absurd şi iresponsabil” și a făcut apel la Senatul american să ia măsuri împotriva CPI.
Este de menționat că atât Statele Unite, cât și Israelul nu sunt membre ale CPI. Curtea Penală Internațională, fondată în 2002, este însărcinată cu investigarea și judecarea infracțiunilor de genocid, crime împotriva umanității și crime de război. De la înființare, CPI a pronunțat doar câteva condamnări, având 124 de state membre.