Joe Biden a făcut o avertizare serioasă în ultimul său discurs, exprimând temeri cu privire la o posibilă oligarhie ce ar putea suprima democrația în Statele Unite. Biden a declarat că există pericolul ca un grup restrâns și privilegiat să controleze puterea, influența și bogățiile națiunii, punând astfel în pericol drepturile fundamentale și egalitatea șanselor.
„În America se conturează o oligarhie cu putere, influență și bogății uriașe care amenință la propriu întreaga noastră democrație,” a spus Biden. Aceste declarații au generat dezbateri intense în spectrul politic, însă statisticele susțin avertismentul său. Un procent de 1% din cei mai bogați americani dețin o avere mai mare decât 90% din populația țării, conform The Guardian.
Jonathan Hanson, politolog la Universitatea din Michigan, a explicat că o oligarhie înseamnă „puterea deținută de un grup de persoane pe baza averii lor, a statutului nobiliar sau religios, a rangului militar și așa mai departe.” De asemenea, Daniel Kinderman de la Universitatea din Delaware a subliniat preocuparea față de concentrarea puterii în numele unor figuri proeminente precum Musk, Zuckerberg și Bezos. „Biden este îngrijorat că ne îndreptăm spre o concentrare mai mare a puterii politice, economice, tehnologice și media,” a adăugat Kinderman.
Aspectul periculos al unei posibile oligarhii este întărit de faptul că familiile din topul celor mai bogați 1% din SUA dețin aproximativ 30% din avuția națională, în timp ce jumătatea cea mai săracă deține doar 2.5%. Ponderea financiară se transformă inevitabil în putere politică, o realitate amplificată de decizia Curții Supreme din 2010 (Citizens United v. FEC), care permite donații nelimitate din partea grupurilor financiare către campanii politice.
Chuck Collins de la Institute for Policy Studies a afirmat că SUA prezintă trăsăturile unei oligarhii și unei plutocrații. În timp ce SUA se confruntă cu inegalități economice accentuate, similar cu țările din Africa și America Latină, fenomenul nu este izolat și este observabil și în țări precum Rusia și Ungaria, unde există conexiuni între liderii politici și afaceriștii bogați, conform exemplificării lui Matt Simonton de la Universitatea de Stat din Arizona.
Amenințarea unei oligarhii este reală, iar concentrarea puterii financiare și politice într-un cerc restrâns este un aspect asupra căruia americanii, susțin susținătorii lui Biden, ar trebui să fie vigilenți.