Reclamă
Reclamă

În vara anului 2025, un stadion mare de atletism din Europa va fi gazda unui eveniment unic: finala probei de 100 de metri la Jocurile Îmbunătățite, o competiție unde dopingul este nu doar permis, ci și încurajat. Aron D’Souza, inițiatorul proiectului, promite evenimente televizate de neuitat.

„Primt să fie unele dintre cele mai irezistibile evenimente televizate din toate timpurile”, a declarat D’Souza. Alături de el, investitorii miliardari Peter Thiel și Christian Angermayer și fostul campion mondial la înot, James Magnussen, susțin proiectul. „Jocurile Îmbunătățite sunt inevitabile”, a adăugat D’Souza.

Proiectul nu este lipsit de critici. Jurnalistul Barney Ronay a numit planurile „grotești”, iar Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) le-a descris drept „periculoase și iresponsabile”. Sebastian Coe, șeful World Athletics, a fost și mai succint: „Este o prostie”.

Reclamă

Cu toate acestea, D’Souza rămâne optimist. El a încheiat o înțelegere cu compania de producție a lui Ridley Scott, RSA, pentru a crea o serie în 10 părți despre Jocurile Îmbunătățite. Competiția se va axa pe cinci sporturi: atletism, înot, haltere, lupte și gimnastică. D’Souza vede acest eveniment nu doar ca pe o competiție sportivă, ci ca pe o „călătorie științifică”.

„În 1896, Baron Pierre de Coubertin a reinventat Olimpiada antică pentru era lui,” a spus D’Souza. „Acum, noi reinventăm din nou Olimpiada pentru a crea o formulă nouă nu doar a sporturilor, ci a umanității.”

Planurile lui D’Souza au atras deja interesul marilor streameri care au oferit milioane de dolari pentru drepturile de difuzare. El a dezvăluit că „ar putea primi 20-30 de milioane de dolari pe an pentru ideea actuală, dar suma ar putea crește până la 100 de milioane de dolari pe an odată ce vor fi anunțați atleții și confirmate recordurile mondiale”.

Inițiativa nu este ferită de riscuri. Kieren Perkins, șeful Comisiei Sportive Australiene, a avertizat că „cineva va muri dacă se permite dezvoltarea unui astfel de mediu”. Anterior, testele anti-doping au fost introduse după moartea ciclistului danez Knud Jensen în 1960, care avea amfetamine în sistem.

În ciuda acestor avertismente, D’Souza continuă să promoveze Jocurile Îmbunătățite. El a oferit fiecărui participant ales 100.000 de dolari, iar cel care va doborî un record mondial va primi 1 milion de dolari. James Magnussen este singurul sportiv care a confirmat prezența sa până acum și este convins că va doborî recordul mondial.

Dr. Michael Sagner de la King’s College London a spus că ideea unui bărbat de 60 de ani care ar putea doborî recordul lui Usain Bolt este ridicolă și periculoasă. „Tendoanele lui s-ar rupe”, a declarat Sagner.

Pe măsură ce dezbaterile continuă, un lucru este clar: Jocurile Îmbunătățite provoacă discuții intense și ridică întrebări despre limitele și etica în sport.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro