Într-un dialog privat cu soțul său, Președintele Statelor Unite, Joe Biden, Prima Doamnă, Jill Biden, a solicitat expres oprirea conflictului izbucnit între Israel și mișcarea Hamas, precum și a crizei umanitare persistente din Gaza.

Potrivit unei declarații făcute de președinte în fața unui grup de lideri ai comunității musulmane la Casa Albă, Jill Biden i-ar fi spus: „Oprește-l acum, Joe”, referindu-se la războiul dintre Israel și Hamas.

Remarca lui Joe Biden a venit în contextul în care un medic, ce a oferit îngrijiri victimelor din Gaza, i-a relatat despre dorința Primei Doamne de a nu fi implicată în întâlnirea respectivă. Conversația dintre Președintele american și premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care a avut loc joi, a fost confirmată de Casa Albă, menționând că aceasta a durat mai puțin de 30 de minute.

Recent, Joe Biden și-a exprimat indignarea față de pierderea tragică a șapte lucrători umanitari într-un atac israelian desfășurat în Gaza, afirmând într-un comunicat oficial că Israelul „nu face suficient” pentru protejarea voluntarilor implicați în ajutorarea populației civile. Peste 196 de lucrători umanitari au fost uciși în Gaza din octombrie până în prezent, conform datelor adunate de Aid Worker Security Database, o inițiativă finanțată de guvernul SUA.

Conflictele recente au marcat Gaza cu pierderi semnificative, depășind 32.000 de morți de la declanșarea războiului dintre Israel și Hamas, urmare a unui atac Hamas neașteptat pe teritoriul israelian. În răspuns, Israelul a inițiat o ofensivă împotriva Gaza, ca represalii pentru uciderea a peste 1.200 de persoane, majoritatea civili israelieni, și luarea a 253 de ostatici, din care mulți încă se află sub controlul Hamas și al altor grupuri.