Reclamă
Reclamă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat speranţa că Ucraina va putea deveni membră a alianţei în următorii zece ani, informează vineri dpa, potrivit Agerpres.

„Sper cu tărie că Ucraina va fi un aliat” al alianţei, a spus Stoltenberg într-un interviu pentru agenţia de presă germană, întrebat despre posibila extindere a NATO în următorii zece ani, subliniind munca pe care a depus-o în acest sens în timpul mandatului său.

Secretarul general al NATO în exerciţiu a făcut aceste declaraţii înaintea summitului de la Washington al liderilor ţărilor NATO, în timpul căruia alianţa îşi va celebra cea de-a 75-a aniversare şi ar urma să anunţe un nou sprijin pentru Ucraina.

Reclamă

Stoltenberg i-a îndemnat pe aliaţii din NATO să sprijine Ucraina cu mai mult ajutor militar pentru a respinge invazia Rusiei. „Cu cât mai puternic va fi sprijinul nostru, cu atât mai repede se va încheia războiul”, a spus Stoltenberg. „Acesta este paradoxul. Cu cât mai mult ne vom angaja pe termen lung, cu atât mai repede se va încheia războiul. Pentru că acum (preşedintele rus Vladimir) Putin crede că poate aştepta să renunţăm”, a adăugat el.

Declaraţiile lui Stoltenberg despre extindere înainte de summitul de la Washington îl plasează pe aceeaşi linie cu aliaţii care mizează pe progrese rapide în admiterea Ucrainei, care a primit un sprijin de principiu pentru aderarea la NATO încă din 2008.

Însă chestiunea este una controversată în cadrul NATO. Nu există un termen concret pentru aderarea Ucrainei şi nu există o invitaţie oficială. Alianţa cere un consens pentru a invita Ucraina să adere, iar Germania şi SUA au declarat clar că sunt împotriva unei asemenea aderări atât timp cât invazia Rusiei în Ucraina continuă.

Declaraţia liderilor NATO de la summitul de anul trecut de la Vilnius menţionează doar că o invitaţie va fi trimisă când aliaţii „vor conveni şi condiţiile vor fi îndeplinite”. Declaraţia NATO a enumerat printre condiţii reformele democratice şi reformele din domeniul securităţii în Ucraina.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro