Reclamă
Reclamă

SUA va rămâne un „aliat solid” în cadrul NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane, a afirmat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Declarația a venit cu câteva ore înainte de prima dezbatere între Joe Biden şi Donald Trump, informează AFP.

„Mă aştept ca SUA să rămână un aliat solid, indiferent de rezultatul alegerilor americane, pentru că aceasta este în interesul SUA în ceea ce priveşte securitatea lor”, a declarat Stoltenberg într-un interviu pentru agenţia de presă franceză, scrie Agerpres.

Întrebat cu privire la afirmaţiile virulente ale fostului preşedinte Donald Trump, care speră să ajungă din nou la Casa Albă la începutul lui 2025, Stoltenberg a subliniat că criticile sale „nu erau îndreptate împotriva NATO, ci împotriva aliaţilor (în cadrul) NATO care nu plătesc suficient”.

Reclamă

Această situaţie „s-a schimbat acum”, cu 23 din 32 de state ale NATO care alocă cel puţin 2% din Produsul lor Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile militare.

„Suntem într-o poziţie mai bună pentru a demonstra că (…) SUA nu duc singure povara” cheltuielilor, a insistat Stoltenberg.

O eventuală revenire la Casa Albă a miliardarului american, foarte critic la adresa NATO pe care l-a calificat drept „depăşit”, îngrijorează Bruxellesul şi majoritatea capitalelor europene.

„Nu există nicio garanţie în politică, însă eu mă aştept ca SUA să rămână un aliat solid”, a declarat Stoltenberg, care se va retrage din funcţia sa pe 1 octombrie, după zece ani la conducerea NATO.

Succesorul său, actualul prim-ministru olandez Mark Rutte, va fi la conducerea Alianţei în timpul alegerilor prezidenţiale americane, pe 5 noiembrie.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro