Reclamă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți sprijinul său pentru candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte la poziția de secretar general al Alianței. Acesta estimează că decizia finală este aproape de a fi luată, după ce Ungaria și Slovacia au renunțat la obiecțiile lor față de Rutte.

„Este un candidat foarte puternic. Are multă experiență ca prim-ministru. Este un prieten apropiat și un coleg”, a declarat Stoltenberg despre Rutte la Washington, unde a avut întâlniri luni cu președintele american Joe Biden și marți cu secretarul de stat Antony Blinken, notează Agerpres.

„Cu anunțul de astăzi al prim-ministrului (ungar Viktor) Orban cred că este evident că ne aflăm foarte aproape de o concluzie (…) Cred cu tărie că Alianța va decide curând cine va fi succesorul meu”, a mai afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă comune cu Blinken.

În aceeași zi, noul președinte slovac Peter Pellegrini a anunțat susținerea candidaturii lui Rutte, solicitând în schimb sprijin pentru apărarea antiaeriană a Slovaciei. Aceasta a rămas fără protecție aeriană după ce guvernul precedent, condus de Robert Fico, a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 al țării.

Pellegrini a subliniat că Slovacia și-ar fi dorit un secretar general NATO mai apropiat „geografic” de Europa Centrală și de Est, făcând referire la președintele român Klaus Iohannis, care de asemenea candidează. Președintele slovac a precizat că a cerut lui Rutte să țină cont de principiul geografic în ocuparea posturilor la nivelurile inferioare celui de secretar general al NATO.

După declarația președintelui slovac, premierul ungar Viktor Orban a anunțat că renunță la obiecțiile față de candidatura lui Rutte, după ce acesta l-a asigurat că Ungaria nu va fi obligată să participe în activitățile NATO în Ucraina. Orban a convenit cu Stoltenberg săptămâna trecută că fondurile Ungariei nu vor fi folosite pentru operațiunile NATO în Ucraina.

Premierul olandez a transmis o scrisoare guvernului ungar, făcută publică de Orban pe platforma X, în care a afirmat că în calitate de secretar general NATO va trata „toate țările cu același nivel de înțelegere și respect”, făcând aluzie la criticile sale anterioare despre situația statului de drept în Ungaria.

Orban a refuzat inițial să-l susțină pe Rutte din cauza unei declarații din urmă cu trei ani, când premierul olandez a spus că Ungaria trebuie să fie „pusă în genunchi” și că „nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”, după ce Ungaria a adoptat o lege controversată despre protecția minorilor.

În scrisoarea transmisă acum Budapestei, Mark Rutte menționează că a „luat act de faptul” că acele remarci despre încălcarea statului de drept în Ungaria „au provocat o anumită nemulțumire”.

Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie, după ce a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina.

După ce a obținut sprijinul Slovaciei și Ungariei, Rutte mai are nevoie doar de susținerea României pentru a obține consensul asupra numirii sale în postul de secretar general NATO.

Postul olandez de știri NOS, citând surse apropiate acestei chestiuni, relatează că Mark Rutte va fi noul secretar general NATO.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro