Reclamă

Vladimir Putin primește o nouă lovitură din partea NATO. După ce Finlanda și Suedia au aderat la Alianță, și Ucraina dă semne că este pe punctul de a le urma exemplul. Iar Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a dat asigurări că statele membre nu se vor opune acestui proces.

Războiul din Ucraina a fost provocat de îngrijorările lui Vladimir Putin legate de apropierea dintre Kiev și Occident, mai exact UE și NATO. Însă tocmai această încercare a lui de a opri forțat alianțele este ceea ce le-a apropiat mai mult ca niciodată.

După ce NATO și-a arătat susținerea față de Finlanda și Suedia, Jens Stoltenbern afirmă că și Ucraina ar putea fi un posibil aliat, în viitor.

Ţările NATO sunt de acord ca Ucraina să devină membră a Alianţei, dar în acelaşi timp este o perspectivă pe termen lung”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Totuși, până atunci, el a subliniat cât de important este ca statele membre să continuă să trimită ajutoare armatei Ucrainei. De asemenea, după încheierea războiului, va fi necesar să fie implementate măsuri care să prevină un alt posibil război.

Problema actuală este să ne asigurăm că Ucraina rămâne o naţiune independentă şi suverană şi pentru asta trebuie să susţinem Ucraina.(…)Trebuie de asemenea să găsim mecanisme pentru a ne asigura că preşedintele Putin şi Rusia nu invadează Ucraina încă o dată”, a mai spus Stoltenberg.

Republica Moldova nu are în plan să adere la NATO

Rusia nu trebuie însă să-și facă griji în ceea ce privește însă Republica Moldova. Chiar și în contextul tensiunilor recente cu Moscova, Chișinăul a transmis că nu are în plan să adere la Alianța Nord-Atlantică. Asta chiar dacă este considerată de statele membre partener și are susținerea acestora, în cazul unui posibil conflict.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a explicat dece o posibilă aderare a moldovenilor este imposibilă. Ar fi vorba de statulul de neutralitate al țării, care este inclus și în Consituție.

Moldova este partener cu noi, dar nu este membru NATO. Este, în schimb, partener comun al NATO și al Uniunii Europene. Trebuie să recunoaștem faptul că Republica Moldova are, după războiul din Transnistria din urmă cu 30 de ani, o clauză de neutralitate în Constituție., a explicat Mircea Geoană.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro