Reclamă

Japonia va reutiliza milioane de metri cubi de sol contaminat cu radiații de la centrala nucleară Fukushima, după ce a primit aprobările de siguranță de la organismul de supraveghere nucleară al ONU. Decizia vine în urma unui proces de evaluare îndelungat al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a durat 16 luni și a culminat cu un raport final prezentat ministrului japonez al mediului, Shintaro Ito.

Acest raport a dat undă verde guvernului japonez pentru reciclatul și utilizarea solului și a resturilor provenite de la trei dintre cele șase reactoare avariate în urma cutremurului și a tsunamiului din martie 2011. Conform AIEA, reciclarea este „consistentă cu standardele de siguranță”, o evaluare primită favorabil de către administrația condusă de Fumio Kishida.

Shintaro Ito a declarat că guvernul japonez va continua să își depună eforturile pentru o gestionare cât mai eficientă a solului contaminat: „Guvernul își va continua eforturile, luând pe deplin în considerare concluziile raportului, pentru a promova o gestionare mai eficientă, reciclarea și utilizarea finală a solului îndepărtat, pe viitor”.

Până în prezent, autoritățile au depozitat în interiorul unei instalații provizorii aproximativ 14 milioane de metri cubi de sol radioactiv și alte deșeuri rezultate din activitățile de decontaminare. Solul și resturile cu niveluri mai ridicate de radiații nu urmează să fie reciclate și se preconizează că Japonia va elimina aceste materiale în afara prefecturii din nord-est până în 2045.

Cu toate acestea, decizia a generat și o serie de reacții. Grupurile de mediu din Japonia au avertizat asupra riscurilor reutilizării solului contaminat și au notat că actuala administrație ar putea să profite de atenția redusă asupra evacuării treptate a apei din Fukushima în ocean. Hajime Matsukubo, secretarul general al Centrului de Informații Nucleare, a exprimat îngrijorări, afirmând că „AIEA…a declarat în mod constant în trecut că deșeurile radioactive ar trebui depozitate la nivel central.”

Conform legislației, solul depozitat lângă centrala avariată trebuie mutat din Fukushima în termen de 30 de ani, proces început în 2015. Situl provizoriu este de patru ori mai mare decât Central Park din New York, ceea ce subliniază amploarea provocării de mediu cu care se confruntă Japonia.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro