Japonia respinge presiunile externe privind creșterea cheltuielilor militare

Premierul japonez Shigeru Ishiba a afirmat în mod clar că Japonia își determină independent cheltuielile de apărare, fără a răspunde indicațiilor din partea altor țări. Afirmația sa vine în contextul în care administrația președintelui american Donald Trump a solicitat Japoniei să își majoreze bugetul militar, conform agenției de știri EFE.
„Japonia își decide singură bugetul de apărare”, a insistat Ishiba în fața Parlamentului, subliniind că aceste cheltuieli nu trebuie influențate de recomandările straine. Susținând poziția premierului, purtătorul de cuvânt al Executivului japonez, Yoshimasa Hayashi, a adăugat că cel mai important aspect în politica de apărare este conținutul privind capabilitățile militare, mai degrabă decât sumele investite.
Reacțiile premierului vin în urma declarațiilor lui Elbridge Colby, oficial de rang înalt al Pentagonului, care în cadrul unui răspuns către Senatul SUA, a sugerat Japoniei să își crească cheltuielile de apărare la cel puțin 3% din PIB. Colby a argumentat că având în vedere amenințările din partea Chinei și Coreei de Nord, nivelul actual de 2% al cheltuielilor de apărare este insuficient, în conformitate cu apelurile anterioare ale președintelui Trump adresate altor țări precum statele membre NATO și Taiwanului.
În ciuda presiunilor externe, guvernul de la Tokyo menține o poziție precaută, cu cheltuieli militare istorice de aproximativ 1% din PIB. Totuși, în 2022, Japonia a demarat cel mai semnificativ plan de extindere a capacităților militare din ultimele decenii, propunându-și să atingă pragul de 2% din PIB până în anul 2027. Schimbările sunt motivate de un context internațional tensionat, influențat de invazia rusă în Ucraina și creșterea puterii militare a Chinei și Coreei de Nord.
Bugetul limitat pentru apărare și focusul pe capacități defensive reflectă Constituția japoneză pacifistă, adoptată în 1946 sub tutela SUA, după cel de-al Doilea Război Mondial. Japonia rămâne fermă în a respecta principiile acestei constituții în actualul climat geopolitic.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨