Reclamă
Reclamă

Japonia a declarat joi că este „profund îngrijorată” de acordul de apărare reciprocă încheiat cu o zi înainte între Coreea de Nord și Rusia, un acord ce prevede, potrivit președintelui rus Vladimir Putin, „asistență reciprocă în caz de agresiune”, transmite AFP.

Tokyo este „profund îngrijorat de faptul că președintele Putin nu a exclus cooperarea militaro-tehnică cu Coreea de Nord”, a declarat, la o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez Yoshimasa Hayashi, scrie Agerpres.

Acest tip de cooperare „ar putea constitui o încălcare directă a rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în ceea ce privește impactul asupra mediului de securitate al țării noastre și al regiunii”, a adăugat el.

Reclamă

Șeful statului rus a descris miercuri acordul dintre cele două țări unite împotriva „hegemoniei” americane drept un „document cu adevărat revoluționar”, adăugând că Rusia „nu exclude, în ceea ce o privește, cooperarea militaro-tehnică” cu Phenianul.

Statele Unite și aliații săi se tem că această apropiere continuă ar putea duce la noi livrări de muniții și rachete nord-coreene către Rusia pentru războiul din Ucraina.

Președintele Putin a mai spus că sancțiunile ONU împotriva regimului nord-coreean ar trebui „revizuite”, o poziție pe care Hayashi a calificat-o joi drept „inacceptabilă”.

„În pofida voinței comunității internaționale, Rusia a achiziționat arme și muniții, inclusiv rachete balistice, din Coreea de Nord și le-a folosit în Ucraina, o încălcare flagrantă a rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate ale ONU”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro