James Harrison, celebru pentru donările sale de sânge, a murit la vârsta de 88 de ani

James Harrison, unul dintre cei mai prolifici donatori de sânge din lume, a încetat din viață pe 17 februarie, la 88 de ani, într-un azil din New South Wales, Australia, a confirmat familia sa. Harrison, supranumit ‘bărbatul cu brațul de aur’, a salvat viața a peste 2 milioane de bebeluși datorită plasmei sale care conținea un anticorp rar, Anti-D.
Acest anticorp este utilizat pentru fabricarea medicamentelor administrate mamelor însărcinate a căror organism riscă să atace fătul în timpul sarcinii. ‘Întotdeauna spunea că nu doare, iar viața pe care o salvezi ar putea fi a ta’, a declarat fiica sa, Tracey Mellowship.
Serviciul de hematologie al Crucii Roșii Australiene a omagiat angajamentul lui Harrison de a deveni donator, după ce a primit transfuzii sangvine la 14 ani pentru o intervenție chirurgicală majoră. Astfel, a început să-și doneze plasma sanguină la 18 ani, acțiune pe care a continuat-o cu regularitate până la 81 de ani.
În 2005, a obținut recordul mondial pentru cea mai mare cantitate de plasmă donată, record ce a fost depășit în 2022. Vaccinurile anti-D, dezvoltate cu plasmă de la donatori ca James Harrison, protejează copiii nenăscuți de boala hemolitică a fătului și a nou-născutului (HDFN), o afecțiune care poate duce la anemie severă sau chiar deces în lipsa tratamentului.
Mai puțin de 200 de donatori de anti-D există în Australia, dar ei contribuie semnificativ, asistând aproximativ 45.000 de mame și copiii lor anual. Lifeblood, în colaborare cu Walter and Eliza Hall Institute, lucrează la reproducerea acestor anticorpi în laborator. Aceștia speră să utilizeze anticorpii Anti-D sintetizați în laborator pe viitor. David Irving, directorul de cercetare al Lifeblood, a menționat că ‘Crearea unei noi terapii a fost mult timp un «sfânt graal»’.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨