Opozanta în exil, Iulia Navalnaia, a lansat acuzații grave la adresa președintelui rus Vladimir Putin, numindu-l „mincinos, hoț, asasin“, într-un mesaj video distribuit pe rețelele sociale, imediat după depunerea jurământului de început al celui de-al cincilea mandat al liderului rus. Navalnaia a evidențiat că sub conducerea lui Putin, Rusia nu va cunoaște pace, dezvoltare sau libertate, atrăgând atenția asupra războiului „sângeros și nebunesc“ împotriva Ucrainei, pe care nimeni, în afara lui Putin, nu și-l dorește.

În mesajul său de aproximativ șase minute, Iulia Navalnaia critică promisiunile repetate și înșelătoare ale lui Putin, subliniind agravarea situației din țară cu fiecare mandat al acestuia și referindu-se la „sutele de deținuți politici din Rusia“ care „îndură condiții inumane“. Ea face apel la vigilanță internațională pentru a preveni credibilitatea președintelui rus atât în Rusia, cât și în străinătate.

Contextul declarațiilor vine după moartea soțului său, Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, în circumstanțe neclare într-o închisoare din Arctica pe 16 februarie 2024. Iulia Navalnaia, susținătorii acestuia și liderii internaționali au acuzat Kremlinul de asasinarea lui Navalnîi, care ispășea o lungă pedeapsă pentru „extremism“. Kremlinul a respins aceste acuzații.