Reclamă

Ai stări de nervozitate, iritabilitate și nu te poți focusa asupra a ceea ce ai de făcut? Copiii tăi nu au răbdare, nu își pot menșine atenția mai mult de câteva minute sau sunt apatici și plictisiți? Ești student, antreprenor, profesor, medic, avocat, inginer, lucrezi mai mult cu mapa decât cu sapa și vrei să întelegi cum funcționează creierul ttău pentru a-l construi așa cum vrei tu, ca să-ți mărești performanța intelectuală?

„Mens sana in corpore sano” este principiul roman după care ar trebui să ne ghidăm cu toții și să ne punem mereu sănătatea pe primul loc. Creierul este ca un super computer, cu 100 de miliarde de tranzistori, adică neuroni.

Fiecare neuron formează cam 5-10 mii de legături cu alți neuroni. Complexitatea acestei rețele este uriașă, dar, spre deosebire de computere, creierul nostru nu rămâne static, ci se poate modifica în funcție de informația procesată.

Îți lipsește puterea de concentrare și ai stări de nervozitate?! Ce trebuie să faci pentru a-ți imbunătăți starea de sănătate
Pixabay

În fiecare secundă, prin creier circulă un miliard de biți de informație acre consumă extrem de multe resurse pentru transmiterea impulsului electric și pentru producerea neuro-transmițătorilor, substanțele cu ajutorul cărora neuronii comunică între ei.

Atunci când înveți ceva nou, informația circulă lent și se consumă foarte multă energie. Cu cât repeți mai mult un gând sau o acțiune, creierul vrea să fie mai eficient energetic, iar neuronii respectivi sunt înveliți în manșoane de grăsime și proteine numite teici de mielină.

Adu-ți aminti cât de greu ți-a fost când ai făcut primii pași. Cu cât repeți mai mult, cu atât mai repede se mielinizează. Atunci când ești obosit, fără energie, când nu ai nutrienții potriviți pentru creier, ai tendința să cazi mai ușor în patima obiceiurilor și a automatismelor.

Spre exemplu, șansele să te cerți cu cineva sau să renunți la stilul de viață sănătos pe care abia l-ai adoptat sunt mult mai mari seara, atunci când ești flămând și lipsit de vlagă, deoarece accesezi mai ușor programele cu care ai fost încărcat.

 


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro