Sarmale de post, fără pic de carne, cu tot felul de legume mărunţite, orez, împăturite delicat în viță-de-vie un deliciu pentru cei care postesc. Dacă îţi este poftă de sarmale, dar ții post sau cântarul îţi sugerează că ar trebui să o laşi mai moale cu caloriile, îţi recomandăm această reţetă de sarmale de post cu ciuperci şi orez în frunze de viță-de-vie.
Iată cât de uşor se prepară sarmale de post cu ciuperci, orez şi foi de viţă! Sunt delicioase, conțin puţine calorii şi nu îngreunează digestia.
Cela mai delicioase sarmale de post
INGREDIENTE:
- 250 de grame de orez
- 3 morcovi
- Un dovlecel
- 10 ciuperci champignon
- jumătate de ardei gras
- 4 legături de ceapă verde
- 200 de grame de sos de tomate
- legătură de mărar
- Foi de viţă (aproximativ 50 de bucăţi) sau de ștevie creață
- Sare şi piper, după gust
- 3 linguri de ulei
- 1 linguriță de vegeta
Cum să prepari cele mai bune sarmale de post?
Pune o oală cu 2 litri de apă la fiert. Adaugă frunzele de viţă în apa care clocoteşte şi las-o să fiarbă 3-4 minute. Scoate-o pe o farfurie şi las-o să se răcească.
Curăţă dovlecelul, morcovii, ceapa şi ciupercile. Ca să nu pierde vremea tocând mărunt legumele, le poţi pune la mărunţit în blender.
Pune orezul într-o sită şi spală-l sub jet de apă rece. Scurge-l bine de apă şi lasă-l deoparte.
Într-o cratiţă adâncă, pune uleiul la încins, apoi adaugă orezul. Prăjeşte-l timp de 2-3 minute, până se rumeneşte puţin, apoi adaugă legumele mărunţite. Pune sare şi piper, după gust, mărarul tocat, amestecă bine şi lasă pe foc încă 5 minute.
Într-un ibric, pune 250 ml de apă, o linguriţă de vegeta şi o lingură de sos de tomate, amestecă şi lasă să dea un clocot. Toarnă acest amestec peste compoziţia din cratiţă. Amestecă bine şi lasă la fiert încă 10-15 minute sau până când orezul absoarbe tot lichidul.
Lasă compoziţia să se răcească, apoi umple sarmalele şi împătureşte-le, având grijă să le „sigilezi” bine capetele, ca să nu iasă compoziţia din ele în timpul fierberii.
Aşază sarmalele într-o tavă unsă cu puţin ulei, apoi toarnă peste ele 500 ml de apă caldă în care ai adăugat restul de sos de tomate. Ai grijă să acoperi bine sarmalele cu lichid. Acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Lasă la cuptor 2-3 ore şi completează cu apă dacă lichidul scade, astfel încât sarmalele să aibă în ce fierbe. Timpul de gătire diferă în funcţie de cuptor şi de frunză. Cu cât frunza de viţă este mai bătrână, cu atât timpul de fierbere va fi mai mare.
Scoate sarmalele de la cuptor şi serveşte cu smântână sau iaurt dacă nu ții post.