Măceșele sunt foarte benefice pentru organism și ar trebui consumate în mod frecvent. Din cele mai vechi timpuri, acestea sunt folosite în medicină datorită conținutului lor.
Măceșele ajută la creșterea sistemului imunitar
Dacă vezi că răcești des, iar sistemul tău imunitar este slăbit, trebuie să consumi măceșe. Fructele conțin mai multe vitamine care ajută corpul, iar, în perioada de iarnă sunt și mai recomandate. Totodată, ajută și la întărirea oaselor și face pielea mai strălucitoare.
„Măceșele sunt un adevărat izvor natural de vitamina C, vitamina A, vitamine din grupul B, vitamina E, vitamina K, beta caroten, bioflavonoide. Sunt recomandate în această perioadă în special pentru că susțin sistemul imunitar și ajută la prevenirea virozelor specifice de sezon.”, explică dr. Ruxandra Constantina, medic specialist de familie și fitoterapeut la BioMedical Center
Măceșele ar trebui consumate în starea sa naturală sau congelate pentru a nu-și pierde proprietățile sale. Fructele conțin de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele.
Dacă îți place să îți prepar singur ceaiul și preferi să culegi și să usuci fructele, ar trebui să ții cont de câteva sfaturi pentru ca acestea să nu-și piardă din proprietăți. Imediat după ce le-au cules, le pui la uscat, dar ferite de razele soarelui. O altă metodă recomandată este uscarea la aer cald, însă, temperatura nu poate depăși 100 de grade Celsius.
Măceșele sunt recomandate persoanelor cu anemie
Măceșele sunt benefice persoanelor care se știu cu lipsă de fier și suferă de anemie, lipsă de vitamine, oboseală și altele. Fructele se pot consuma sub mai multe forme, atât proaspete, cât și sub formă de ceai sau sirop.
„Măceșele sunt utile persoanelor care prezintă anemie, deficit de vitamine, celor aflate în convalescență după diferite infecții respiratorii, persoanelor ce prezintă stări de oboseală cronică, având efect vitaminizant, energizant, revigorant; în cazul copiilor, stimulează pofta de mâncare și creșterea. Se pot utiliza sub formă de fructe proaspete sau congelate, siropuri și ceaiuri, precum și extract gemoterapic din mlădițe de măceș. De asemenea, uleiul de măceșe presat la rece, aplicat pe piele, are efecte puternice hidratante, antioxidante și regenerante, precum și anti-aging.”, a spus dr. Ruxandra Constantina.