Ministerul italian al Afacerilor Externe a convocat joi ambasadorul Iranului, solicitând „eliberarea imediată” a jurnalistei Cecilia Sala, care a fost arestată la Teheran pe 19 decembrie. Roma cere ca toate drepturile ei să fie respectate, potrivit surselor AFP și Agerpres.
Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a afirmat pe rețeaua X că guvernul italian „lucrează neobosit pentru a o aduce înapoi în Italia și cerem ca toate drepturile ei să fie respectate. Până la eliberare, Cecilia şi părinţii ei nu vor rămâne niciodată singuri”.
Secretarul general al MAE italian, Riccardo Guariglia, l-a întâmpinat pe ambasadorul Mohammad Reza Sabouri pentru a reitera cerința Italiei ca jurnalista să beneficieze de „condiții de detenție demne, cu respectarea drepturilor omului”, conform unui comunicat al ministerului.
Autoritățile italiene au cerut ca Cecilia Sala să beneficieze de asistență consulară completă și ca ambasada Italiei la Teheran să poată să o viziteze și să-i ofere articole necesare care i-au fost refuzate până acum.
Conform relatărilor din presa italiană, Cecilia Sala este deținută în condiții de izolare, fiind nevoită să doarmă pe jos și privată de ochelari. Arestarea ei a fost confirmată luni de autoritățile din Iran, cauzată de „încălcarea legilor” în timpul șederii sale profesionale cu viză jurnalistică.
Cecilia Sala, în vârstă de 29 de ani, se află într-o celulă din închisoarea Evin din Teheran, angajatorul ei fiind Chora Media, o platformă care publică podcasturi. Italia a considerat arestarea acesteia drept una „inacceptabilă”.
În Iran, mai mulți cetățeni occidentali sau având dublă cetățenie sunt de asemenea reținuți, printre care Cecile Kohler și Jacques Paris, un cuplu francez arestat în 2022 și acuzat de „spionaj”, acuzație pe care aceștia și apropiații lor o resping.