Istoricul Stejărel Olaru a dezvăluit în emisiunea „Pașaport diplomatic” detalii despre activitățile poliției secrete a Republicii Socialiste România, cunoscută ca Securitatea. În discuție cu Cristina Cileacu, Olaru a prezentat informații din volumele sale „Nadia și Securitatea” și „A fost ca-n filme”, în care sunt documentate atât metodele de control și represiune ale Securității, cât și afacerile profitabile ale agenților săi.

„Sunt fragmente de istorie, cum îmi place mie să le zic, pentru că în felul acesta scriem, în definitiv, istoria recentă,” a afirmat Stejărel Olaru. Istoricul subliniază necesitatea de a cunoaște episoadele neelucidate ale trecutului, remarcând schimbările în dezbaterea publică de la anii 90, când existau proteste pentru dezvăluirea colaboratorilor regimului, până în prezent, când unele voci susțin că „nu a fost chiar atât de rău în acea perioadă”.

În volumul „Nadia și Securitatea”, Olaru explorează viața Nadiei Comăneci, o emblematică gimnastă română, detaliind modul în care succesul ei era confiscat de propaganda regimului Ceaușescu. Campioana era persecutată, monitorizată constant și folosită pentru a ilustra o imagine de prosperitate. „Viața ei era o carte deschisă,” spune Olaru, subliniind izolarea impusă asupra ei de către Securitate.

Pe de altă parte, volumul „A fost ca-n filme” detaliază afacerea casetelor video din anii 80, o sursă majoră de profit pentru agenții de securitate. Olaru afirmă că „în arhivele Securității nu sunt informații” despre aceasta, subliniind implicarea ofițerilor de Securitate care au continuat să facă carieră și după 1989. Legenda despre regimul comunist acceptând video-urile în mod tacit este contrazisă de realitatea unei afaceri controlate de ofițeri de Securitate.

Cristina Cileacu a abordat și subiectul metodei de profesionalizare a Securității de-a lungul diferitelor perioade istorice. Olaru a explicat că Securitatea din anii 50 și 60 era formată din brute, dar din anii 70 începe o profesionalizare reală, până la fuga generalului Pacepa în 1978, care a dus la revenirea metodelor brutale și monitorizarea intensă a românilor plecați în exil.