Isteria OZN i-a naștere la scurt timp după al Doilea Război Mondial, în data de 8 iulie 1947, o știre legată de identificarea unei farfurii zburătoarea a fost făcută în New Mexico.

Știrea era într-un ziar care alăturase și anunțul căsătoriei fostului rege al României Carol al II-lea cu Elena Lupescu. Ziarul Roswell Daily Record oferea dovezi foarte plauzibile. Acesta cita surse oficiale din cadrul RAAF (Roswell Army Air Field). Iar toate confirmau această informație. Articol a declanșat o adevărată „isterie OZN” în Statele Unite. Însă impactul a fost crescut și în restul lumii. De-a lungul timpului, „Incidentul de la Roswell” a fost subiectul unor controverse complexe. Dar și un bun subiect de a crea teorii ale conspirației cu privire la originea adevărată a obiectului care s-a prăbușit în statul american New Mexico, în vara anului 1947.

Fake news în ziare: Isteria OZN

Lucrurile au început să-și intre în matcă numai după ce, armata americană a ieșit la rampă pentru a infirma existența acestuia. Au spus clar că nu au fost adunate resturi de la OZN-uri, care să se fi găsit la Roswell. Au precizat că adevărata origine a resturilor recuperate au fost parte a unui balon meteorologic. Explicațile oficiale ale Armatei, din păcate totnu au fost de ajuns. Așa că nu au fost stinse controversele.

Convingerea cu privire la veridicitatea evenimentului s-a datorat fondului de isterie în masă, pentru că fake news-urile se tot înmulțeau. Erau raportate obiecte zburătoare neidentificate (OZN) foarte des, părea că existența lor este de necontestat. Existau foarte multe experimente militare secrete din timpul Războiului Rece, ceea ce amplificau isteria generală.

La începutul anilor ’90, pe fondul unei cereri oficale a congresmanului american Steven Schiff, din New Mexico, colonelul Richard L. Weaver și locotenentul James McAndrew, din cadrul Aviației americane (U.S. Air Force) se oferă un raport. Este vorba despre un raport amplu  despre „Incidentul de la Roswell”. Cei doi cercetează  rapoartele secrete ale Armatei americane, apoi publică , în anul 1995, un volum intitulat „Raportul Roswell: Fapt versus ficțiune în deșertul New Mexico” („The Roswell Report: Fact Versus Fiction in the New Mexico Desert”). Astfel, a fost imortalizată nașterea unui fenomen care a dus la isteria OZN ce există și azi.