Reclamă
Reclamă

Israelul a avertizat marți Hezbollah cu privire la perspectiva unui „război total”, după ce gruparea militantă libaneză a publicat un videoclip de 9 minute care arată locații militare și civile israeliene filmate cu o dronă.

Armata israeliană a aprobat planuri pentru o eventuală operațiune în sudul Libanului, în contextul intensificării tensiunilor la graniță. „Suntem foarte aproape de momentul în care vom decide să schimbăm regulile jocului împotriva Hezbollah. Într-un război total, Hezbollah va fi distrus, iar Libanul va fi lovit puternic”, a declarat ministrul de Externe israelian, citat de CNN.

În filmarea realizată ziua se văd orașe rezidențiale „foarte populate” la nord de Haifa și la 28 km sud de granița cu Liban. Imaginile includ un complex militar în apropiere de Haifa, bărci militare, nave și depozite de petrol în portul Haifa.

Reclamă

Katz a avertizat cu privire la repercusiuni globale ale oricărui atac asupra Haifa. „[Secretarul general al Hezbollah Hassan] Nasrallah se laudă astăzi că a fotografiat porturile Haifa, care sunt operate de mari companii internaționale din China și India, și amenință că le va avaria”, a spus el.

O analiză CNN asupra imaginilor a localizat mai multe zone din Haifa, inclusiv cel puțin două instalații militare: o bază în nordul Haifa și portul Haifa. Drona a zburat și deasupra unor rezervoare de petrol, aeroportul din Haifa și mai multe zone rezidențiale. CNN a concluzionat că umbrele din imagini sunt ale unei drone care a zburat peste Haifa mai multe ore sau zile. Specialistul militar Wim Zwijnenburg a declarat pentru CNN că drona pare să fie „un model de origine iraniană al unui Qasaf-2k, posibil fabricat local”.

Primarul din Haifa, Yona Yahav, a spus că videoclipul induce o stare de „teroare psihologică” și a cerut un plan de protecție pentru orașul său, criticând comandanții IDF pentru că nu au vizitat Haifa de la atacul Hamas din 7 octombrie. „Cer ca guvernul să prezinte un plan pentru apărarea masivă a Haifei și să găsească o soluție militară pentru a elimina amenințarea reprezentată de nord”, a declarat Yahav la radioul israelian Reshet Bet. CNN a contactat IDF pentru a comenta videoclipul.

Hezbollah a susținut că videoclipul este primul episod, sugerând că vor apărea mai multe imagini de pe teritoriul israelian. Un reprezentant Hezbollah din parlamentul libanez a sugerat pe rețelele sociale că vor urma și alte videoclipuri.

Israelul se pregătește pentru posibilitatea ca eforturile diplomatice de a reduce ostilitățile cu Hezbollah să eșueze. Armata israeliană a aprobat și validat planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban și a luat decizii privind creșterea pregătirii trupelor pe teren. Planurile au fost aprobate de comandantul Comandamentului de Nord și de șeful Direcției de Operațiuni în timpul unei evaluări, conform unui comunicat IDF.

Hezbollah a lansat peste 5.000 de rachete și drone în nordul Israelului din 7 octombrie, afirmând că atacurile sunt solidare cu poporul palestinian. Hezbollah a spus că va înceta să atace Israelul doar dacă Israelul oprește războiul din Gaza. În replică, Israelul a efectuat sute de lovituri în Liban și a evacuat aproximativ 60.000 de locuitori de la granița de nord, în timp ce peste 90.000 de libanezi au părăsit zona.

SUA au căutat o soluție diplomatică pentru a evita extinderea conflictului în regiune și l-au trimis pe Amos Hochstein în Israel și Liban pentru a încerca să reducă tensiunile.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro