În urma unei convorbiri telefonice cu președintele american Joe Biden, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a decis să anuleze un contraatac planificat împotriva Iranului pentru duminică dimineața. Această decizie vine după ce Iranul a lansat în jur de 300 de drone de atac și rachete asupra Israelului, potrivit informațiilor din presa israeliană, care citează The New York Times și Times of Israel.

Convorbirea dintre Joe Biden și Benjamin Netanyahu a avut un rol semnificativ în evitarea escaladării conflictului, în ciuda faptului că mai mulți membri ai cabinetului de război al Israelului se manifestaseră în favoarea unui răspuns militar imediat împotriva Teheranului. Oficiali americani au transmis pentru NYT că Biden a considerat capacitățile defensive ale Israelului în fața atacurilor un „succes strategic”, argumentând că un contraatac nu este necesar.

Jurnalul Israelian Jerusalem Post confirmă, la rândul său, acest curs al evenimentelor, evidențiind că lipsa pagubelor semnificative și dialogul dintre liderii americani și israelieni au fost factori decisivi în anularea acțiunilor militare planificate. În paralel, Turcia a intervenit, solicitând Iranului să evite o escaladare suplimentară a conflictului, primește în schimb asigurări că acțiunile militare împotriva Israelului s-au încheiat, cu condiția neangajării în represalii din partea acestuia din urmă.