Reclamă
Reclamă

Zeci de prizonieri palestinieni, inclusiv directorul spitalului al-Shifa din oraşul Gaza, Mohammed Abu Salmiya, au fost eliberaţi de Israel şi transferaţi în centre medicale din Fâşia Gaza, a declarat luni o sursă medicală din teritoriul palestinian.

Israelul „a eliberat zeci de prizonieri din Fâşia Gaza, inclusiv pe doctorul Mohammed Abu Salmiya”, printr-un punct de trecere la est de Khan Younis, a declarat o sursă medicală de la Spitalul Martirilor Al Aqsa din oraşul central Deir al-Balah. Cinci dintre ei au fost internaţi în respectiva unitate, iar ceilalţi au fost duşi la spitale din Khan Younis, potrivit sursei citate.

Întrebată de AFP despre eliberarea prizonierilor, armata israeliană a declarat că „verifică aceste informaţii”, scrie Agerpres. Forţele israeliene l-au arestat pe Mohammed Abu Salmiya în noiembrie. Israelul acuză Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007, că foloseşte spitalele în scopuri militare, lucru pe care mişcarea palestiniană îl neagă. „Sub conducerea sa, spitalul a fost scena multor activităţi teroriste ale Hamas”, a precizat armata, care a percheziţionat unitatea, cea mai mare din teritoriul palestinian, încăpere cu încăpere. „Eliberarea directorului centrului medical Shifa din Gaza, împreună cu alţi zeci de terorişti, este o renunţare la securitate”, a declarat luni ministrul israelian al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, într-un mesaj publicat pe X.

Reclamă

Un corespondent al AFP la Deir el-Balah a văzut bărbaţi reunindu-se cu rudele lor şi îmbrăţişându-le la Spitalul Martirilor Al Aqsa.

În luna mai, grupuri pentru drepturile prizonierilor palestinieni au declarat că doi palestinieni, între care un medic din al-Shifa, au murit într-o închisoare israeliană, cedând „torturii” şi lipsei de îngrijire medicală. Armata israeliană a declarat că „nu a fost informată” despre astfel de fapte. Ea a deschis o anchetă pe 19 decembrie, după moartea în arest a mai multor palestinieni reţinuţi în Gaza începând cu 7 octombrie.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a dus la moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanţ bazat pe date oficiale israeliene. Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă pe scară largă în Gaza, care a luat viaţa a 37.877 de palestinieni, majoritatea civili, conform datelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro