Ministerul israelian de externe a decis să exprime un protest puternic față de țările din Consiliul de Securitate al ONU care au votat în favoarea aderării cu drepturi depline a statului palestinian. Ambasadorii din Franța, Japonia, Coreea de Sud, Malta, Republica Slovacă și Ecuador sunt așteptați duminică pentru a li se comunica poziția Israelului.

Pe lângă acestea, un protest similar va fi adresat ambasadelor națiunilor ce susțin propunerea Algeriei de îmbunătățire a statutului palestinienilor, în prezent catalogați drept „stat observator nemembru” din anul 2012. Israelul critică aceste acțiuni, considerându-le ca fiind „o primă pentru terorism” și respinge ideea constituirii unui „stat terorist” ce ar periclita siguranța cetățenilor săi.

Oficialii palestinieni au solicitat anterior Consiliului de Securitate recunoașterea unui „stat palestinian” ca membru cu drepturi depline al ONU, argumentând că este deja recunoscut de majoritatea capitalelor internaționale. Cu toate acestea, Statele Unite au utilizat dreptul lor de veto în cadrul votului de joi pentru a bloca această inițiativă, protejând astfel interesele aliatului lor, Israel.