Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avertizat că armata este pregătită să intensifice operațiunile militare în întreaga Fâșie Gaza, dacă progresele în ceea ce privește eliberarea ostaticilor reținuți de Hamas nu sunt observate. Declarația vine în contextul negocierilor de la Cairo pentru un armistițiu care să includă, între alte condiții, eliberarea ostaticilor reținuți de mișcarea Hamas în Fâșia Gaza.

În vreme ce discuțiile par să stagneze, Gallant a subliniat, ‘Suntem gata să facem compromisuri pentru a aduce înapoi ostaticii, dar dacă nu avem de ales, vom intensifica operațiunea în toată Fâșia Gaza – în sud, în centru și în nord’. Această poziție reflectă determinarea Israelului de a recurge la măsuri mai drastice, în absența unui acord satisfăcător.

Pe lângă amenințarea generală, ministrul Apărării a adăugat că operațiunile vor continua în orașul Rafah, un punct focal al conflictului, ‘până când forțele Hamas din zonă vor fi distruse sau mișcarea islamistă va preda unul dintre ostaticii israelieni’. Această strategie indică focusul Israelului pe eliminarea prezenței Hamas în zona strategică a Rafah, reprezentând un alt nivel al intensificării.

Condițiile discutate pentru armistițiu, dacă vor fi acceptate, presupun schimbul de prizonieri între Israel și Hamas, incluzând ostaticii reținuți pe teritoriu palestinian. Eforturile de negociere, deși până acum fără rezultate concrete, continuă să joace un rol crucial în căutarea unei soluții pașnice.