Organizația teroristă Statul Islamic folosește profiluri false de pe Tinder în încercarea de a-i păcăli și șantaja pe sud-africani pentru a finanța prezența organizației în toată Africa.

Gruparea teroristă jihadistă și-a extins influența în Africa și și-a „înființat baze în cea mai industrializată economie africană pentru a impulsiona strângerea de fonduri și recrutarea”, a declarat șeful Centrului sud-african de informații privind riscurile bancare

Sursa: Social media

Acesta a spus că profilurile false, create de militanții ISIS folosind fotografii ale unor actrițe și modele mai puțin cunoscute, îi vizează pe sud-africani, cerându-le să împărtășească fotografii intime cu ei înșiși. Profilurile folosesc aceste fotografii pentru a șantaja persoanele, cerând o plată care, după cum se pare, este apoi direcționată către conducerea Statului Islamic.

SUA aplică sancțiuni împotriva unei celule sud-africane a ISIS

La începutul lunii noiembrie, Statele Unite au emis sancțiuni împotriva a patru persoane despre care se presupune că sunt asociate cu liderul unei celule a Statului Islamic din Africa de Sud pentru sprijinirea grupării militante, împreună cu opt companii conexe.

Într-o declarație, Departamentul de Trezorerie al SUA a precizat că vizează persoane care au legătură cu Farhad Hoomer, despre care Washingtonul a afirmat că a condus o celulă a Statului Islamic în orașul Durban de pe coasta de est a Africii de Sud.

Tactici similare folosite de grupările teroriste palestiniene

Gruparea teroristă palestiniană Hamas a folosit anterior tactici similare pentru a ademeni oficiali de securitate israelieni.

Armata israeliană a început mai multe campanii și operațiuni în ultimii cinci ani.

În 2020, Operațiunea Rebound a dejucat o altă tentativă a Hamas de a ademeni soldații israelieni prin folosirea unor fotografii de femei pentru a-i ademeni să descarce viruși pe telefoanele lor. Cu virusul Hamas instalat, grupul terorist avea acces la tot ce se afla pe telefoanele soldaților, inclusiv la fotografiile lor personale.

Într-o altă încercare a Hamas de a fura informații de la funcționari ai instituțiilor de securitate israeliene, o rețea extinsă de profiluri false operată de grupul terorist palestinian a fost descoperită la începutul anului 2022.