Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a participat, de curând, la o nouă conferinţă de presă.

Subiectul cel mai ofertant disputat a fost repatrierea rezervelor de aur ale ţării. Se pare că rezervele României ar costa de până la 20 de ori mai mult decât comisionul pe care Banca Marii Britanii îl cere pentru găzduire.

„Vom respecta legea, aşa cum a votat Parlamentul. Dar ne-am trimis punctul de vedere, şi la Guvern, şi la Parlament, şi am arătat adevăratele costuri ale repatrierii, pentru că în public s-au făcut multe afirmaţii şi s-au vânturat multe lucruri neadevărate. Şi despre costuri, şi despre aurul de la Londra, despre ce fac alte ţări. Încă o dată, spunem: nu am făcut nimic altceva decât au făcut şi alte ţări. Iar dacă ele şi-au repatriat o parte din aurul din străinătate, de la Londra sau New York, au ajuns cam la proporţia pe care o avem noi: 50% în ţară, 50% în străinătate”, a declarat Isărescu.

Conform celor declarate de Mugur Isărescu, bugetul alocat transportului şi asigurării este colosal.

„Ne costă mai mult decât comisionul rezonabil pe care îl cere Banca Angliei, dacă ţinem aurul acolo. Ne costă de vreo 10-20 de ori mai mult. Şi eu cred că ai noştri colegi de la direcţia de specialitate au fost chiar timizi în a spune toate costurile. Sunt costuri de asigurare foarte mari pentru orice transport de metale preţioase. Ne costă foarte mult transportul din mijlocul Londrei la Heathrow, dacă ar fi adus cu avionul”, a precizat Isărescu.

Discuţia s-a făcut după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut la finele anului trecut să se examineze modul în care poate fi efectuată repatrierea rezervei de aur a Băncii Naţionale Române.