Guvernul irlandez a anunțat interzicerea câinilor din rasa American Bully XL după o serie de atacuri, inclusiv unul mortal, la începutul lunii iunie, transmite AFP, preluat de Agerpres. Irlanda urmează astfel exemplul Regatului Unit, unde acești câini au fost interziși în octombrie 2023, după mai multe atacuri care au șocat țara.
În Irlanda au fost raportate mai multe incidente, inclusiv unul în luna iunie, când o femeie de 23 de ani a fost ucisă de câinii săi. Conform noilor reglementări, „din octombrie, nimeni nu va mai putea deține acești câini periculoși”, potrivit ministrului Dezvoltării Rurale, Heather Humphreys. „Vor deveni ilegale creșterea, vânzarea, importul, re-plasarea, schimbul, oferirea sau abandonarea câinilor de tip XL Bully”, a adăugat ea.
Ministrul a subliniat că siguranța publică este „prioritatea mea”. Un sistem de certificare va fi introdus pentru proprietarii actuali de câini American Bully XL. Până la 1 februarie 2025, toți proprietarii vor trebui să solicite un astfel de certificat. Câinii deținuți de cei care nu respectă noile reglementări vor fi confiscați și eutanasiați, a avertizat Guvernul.
„Dacă nu acționăm acum, numărul acestor câini din țară va crește și mă tem că aceste atacuri vor deveni mai frecvente”, a spus Heather Humphreys. „Știu că mulți oameni nu vor fi de acord cu această decizie”, a recunoscut ea. „Și eu sunt proprietara unui câine și știu că oamenii își iubesc câinii. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că viața unui câine nu este mai valoroasă decât cea a unei ființe umane”, a declarat ministrul.
Bully-ul american XL este o rasă modernă dezvoltată în anii 1990, fiind cea mai mare variantă a rasei bully americane. Aceasta include și bully-ul de buzunar și bully-ul standard. Rasa a fost creată prin încrucișarea mai multor rase, inclusiv a American pit bull terrier, care a fost interzisă în Regatul Unit în 1991. Masculii adulți pot cântări mai mult de 57 kg și pot ajunge la 53 cm înălțime.
Introdus pentru prima dată în Regatul Unit în jurul anului 2014, câinele a câștigat popularitate în timpul pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, deoarece nu este recunoscut oficial ca rasă de către Royal Kennel Club, există puține date cu privire la numărul lor. Se estimează că numărul lor este de ordinul miilor. Potrivit Bully Watch, un grup care a militat pentru interzicerea acestei rase, ea reprezintă mai puțin de 1% din totalul câinilor deținuți în întreaga țară.
Dezbaterea privind periculozitatea rasei este amplă. Anul trecut, șase din cele 10 atacuri mortale ale câinilor din Regatul Unit au fost legate de câini XL bully, iar în acest an, cel puțin trei din cele șapte atacuri fatale. Conform Bully Watch, acești câini ar fi responsabili pentru aproximativ 44% din atacurile din acest an.