Reclamă
Reclamă

IRCC, indicele în funcție de care se calculează împrumuturile noi în lei, va scădea pentru a doua oară în acest an. Conform calculelor efectuate de jurnaliștii Digi24, reducerea va însemna o mică diminuare a ratelor lunare pentru români.

Pentru un credit de 250.000 lei, contractat pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară va scădea începând cu luna iulie cu doar câțiva lei.

Jumătate de milion de români au credite dependente de IRCC, iar ratele acestora au început să crească acum doi ani, ca urmare a deciziei BNR de a majora dobânda cheie. Astfel, pentru un credit de 250.000 lei, contractat pe 30 de ani, rata lunară era aproape 1400 lei în aprilie 2022.

Reclamă

Un an mai târziu, datorită continuării politicii de majorare a dobânzii cheie de către Banca Centrală, rata lunară a crescut la peste 2000 lei, marcând o creștere de 600 lei într-un an.

De la 1 iulie, rata lunară va scădea, dar nu semnificativ, urmând să ajungă la 2.075 lei, o scădere de doar 7 lei. În ciuda acestei scăderi modeste, există posibilitatea ca trendul de reducere să continue, cu condiția ca Banca Națională a României să reducă dobânda de referință la următoarea ședință de politică monetară, programată pentru 5 iulie.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro