Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că Iranul va face Israelul să “regrete” orice atac asupra țării sale. Acest anunț vine în contextul tensiunilor crescute dintre cele două națiuni, cu Iranul care răspunde la acuzațiile de aventurism militar din partea Israelului.

“Acţiunile de legitimă apărare şi contramăsurile Iranului s-au încheiat, astfel încât regimul terorist israelian trebuie să înceteze orice nou aventurism militar împotriva intereselor noastre,” a afirmat Amir-Abdollahian în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate pe tema Orientului Mijlociu. Ministrul a avertizat că în cazul încălcării suveranităţii naţionale de către Israel, “Republica Islamică Iran nu va ezita nicio secundă să-şi afirme drepturile, să răspundă decisiv şi adecvat, să facă să regrete acţiunile împotriva regimului.”

Israelul, pe de altă parte, a anunţat că îşi rezervă “dreptul de a se proteja” în faţa ameninţărilor iraniene, evidenţiind interceptarea a peste 350 de drone şi rachete lansate spre teritoriul său, urmare a unui atac care a fost descris de Teheran ca o ripostă la un bombardament asupra consulatului său din Damasc, atac atribuit Israelului.

Hossein Amir-Abdollahian a susţinut că răspunsul Iranului la acţiunile Israelului a fost “limitat şi proporţionat”, subliniind până în prezent o poziţie de “reţinere” din partea Iranului. Acest schimb de acuzaţii și avertismente între Iran și Israel marchează un alt capitol în tensiunile continue din Orientul Mijlociu.