Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat într-un interviu televizat că ii va pedepsi pe toți cei vinovați în catastrofa aeriană de pe 8 ianuarie, când un avion cu pasageri al companiei Ukraine International Airlines a fost doborât din greșeală de o rachetă iraniană. Acesta a specificat că incidentul este obiectul unei anchete aprofundate.

Reclamă

„A fost o eroare de neiertat … nu poate fi responsabilă o singură persoană pentru acest accident de avion, în care şi-au pierdut viaţa toate cele 176 de persoane aflate la bord”, a afirmat el.

Reclamă

„Pentru poporul nostru este foarte important referitor la acest accident ca oricine a comis o greşeală sau o neglijenţă la toate nivelurile’ să fie deferit justiţiei. Toţi cei care trebuie pedepsiţi să fie pedepsiţi”, a insistat preşedintele iranian.

„Sistemul judiciar trebuie să formeze un tribunal special cu judecători de rang înalt şi zeci de experţi (…) toată lumea va urmări”, a spus în continuare Rouhani.

Președintele iranian a specificat că Guvernul este reponsabil față de toate națiunile care au pierdut rezidenți.

„Un prim pas bun a fost că forţele armate iraniene au admis eroarea… Trebuie să asigurăm oamenii că (o astfel de tragedie) nu se va mai întâmpla”, a mai spus preşedintele Iranului.

Marți, Gholamhossein Esmaili, purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar iranian, a declarat arestarea mai multor persoane vinovate de producerea catastrofei aeriene.

Cele 176 de victime ale accidentului erau în mare parte de origine iraniană și canadiană.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a afirmat că toate cele cinci țări implicate, Canada, Ucraina, Suedia, Regatul Unit și Afganistan, fac presiuni asupra Iranului pentru a desfășura o anchetă transparentă.

Cetățenii iranieni au ieșit și luni în stradă, fiind a treia zi consecutiv de proteste, scandând împotriva autorităților.