Iranul nu a făcut încă schimb de mesaje cu Statele Unite după ce președintele Donald Trump a revenit la putere, a declarat un diplomat iranian de rang înalt. „Sunt doar câteva zile de când noua administrație americană și-a preluat funcțiile și nu s-a făcut schimb de niciun mesaj”, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe iranian Majid Takht-Ravanchi, citat de agenția de presă Isna.
Donald Trump este cunoscut pentru politica sa de „presiune maximă” față de Iran în timpul primului său mandat prezidențial, din perioada 2017-2021. În 2018, el a retras Statele Unite din acordul internațional asupra programului nuclear iranian, acord semnat cu trei ani înainte, care oferea Teheranului o relaxare a sancțiunilor în schimbul limitării ambițiilor nucleare.
Odată cu revenirea lui Trump, Takht-Ravanchi a precizat că Iranul „trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău”, dar a îndemnat să „se aștepte” pentru a vedea dacă liderul american „va pune în practică” promisiunile sale din campania electorală.
La Washington, Donald Trump a exprimat dorința de a evita loviturile împotriva siturilor nucleare iraniene și a afirmat că dorește „un acord” cu Teheranul. Ca reacție la retragerea SUA și la reimpunerea sancțiunilor, Iranul a crescut semnificativ rezervele de uraniu îmbogățit și a ridicat pragul la 60%, apropiindu-se de cele 90% necesare pentru fabricarea unei arme atomice.
Revigorarea acordului internațional vine după preluarea puterii de către noul președinte iranian, Massoud Pezeshkian, care și-a exprimat dorința de a relansa negocierile. „Atunci când politicile celeilalte tabere vor fi anunțate, vom acționa în consecință”, a mai subliniat Takht-Ravanchi. Teheranul apără în continuare dreptul la energie nucleară în scopuri civile și neagă vehement că dorește să se înarmeze atomic, în ciuda suspiciunilor Occidentului.