Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat luni, într-o conferință de presă la New York, că Iranul și-a închis temporar instalațiile nucleare în ziua unui atac asupra Israelului, ca măsură de securitate. Această decizie a fost luată în contextul preocupărilor legate de posibile represalii israeliene împotriva obiectivelor nucleare iraniene. Grossi a subliniat că inspectorii AIEA în Iran au fost informați de guvernul iranian despre această măsură de precauție.

Instalațiile nucleare iraniene, inspectate regulat de AIEA, inclusiv uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz, au fost redeschise luni. Totuși, Grossi a menționat că inspectorii nu vor reveni la obiective până când situația nu este complet elucidată. Acesta a asigurat că închiderea temporară a instalațiilor nu a afectat activitățile de inspecție ale AIEA, îndemnând la maximă reținere din partea tuturor actorilor implicați.

AIEA, care monitorizează activitățile nucleare la nivel global, are un rol esențial în verificarea conformității Iranului cu acordurile internaționale în domeniul nuclear. Aceasta vine în contextul tensiunilor istorice între Iran și Israel, incluzând acuzații reciproce legate de programul nuclear iranian și diverse incidente, precum asasinarea fizicienilor nucleari iranieni și atacuri cibernetice asupra instalațiilor iraniene, atribuite Israelului și Statelor Unite.