AIEA a confirmat că Teheranul a început să producă uraniu îmbogățit cu 60% în uzina sa de la Fordo. Aceasta reprezintă o nouă abatere de la angajamentele sale și periclitează și mai mult șansele de reactivare a acordului din 2015.
Tensiunile cresc brusc pe frontul nuclear iranian. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat marți, că Iranul a început să producă uraniu îmbogățit în proporție de 60% la uzina sa de la Fordo.
Această nouă abatere de la angajamentele sale, decisă în urma unei rezoluții critice adoptate la AIEA, intervine într-un moment în care negocierile lansate în aprilie 2021 la Viena pentru a relansa acordul internațional din 2015 privind programul nuclear iranian au intrat în impas.
Pentru a fi utilizat ca și combustibil într-o centrală nucleară, uraniul trebuie îmbogățit. Și cu atât mai mult pentru a fi folosită în procesul de fabricare a unei arme.
În aprilie 2021, Iranul începuse deja să producă uraniu îmbogățit în proporție de 60% la situl Natanz, apropiindu-se de procentul de 90% necesar pentru fabricarea unei bombe, o rată mult peste pragul autorizat de 3,67% stabilit prin acordul din 2015.
Reacțiile la această nouă mișcare a Iranului au fost rapide, atât în SUA, cât și în Europa. Marea Britanie, Franța și Germania, cele trei țări europene implicate în negocierile nucleare iraniene, au condamnat, într-o declarație comună, „ultimele măsuri ale Iranului, confirmate de AIEA, care vizează extinderea în continuare a programului său nuclear”. „Această măsură, care comportă riscuri semnificative de proliferare, nu are nicio justificare civilă credibilă”, au denunțat cele trei țări.
„Continuăm să observăm cu profundă îngrijorare nu doar progresul programului nuclear iranian, ci și îmbunătățirea constantă a capacităților sale în materie de rachete balistice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.
În fața dorinței Iranului de a-și dezvolta industria nucleară, în scopuri civile și probabil militare, puterile occidentale, mai întâi Europa, apoi Statele Unite – au căutat constant termenii unui acord care să promoveze menținerea păcii.