Iranul a promis că va furniza Rusiei rachete, pe lângă mai multe drone.

Un acord a fost convenit pe 6 octombrie, când prim-vicepreședintele Iranului, Mohammad Mokhber, doi oficiali înalți din puternicele Gărzi Revoluționare din Iran și un oficial al Consiliului Suprem de Securitate Națională au vizitat Moscova pentru discuții cu Rusia despre livrarea armelor.

Ce s-a cerut

Pixabay

„Rușii au cerut mai multe drone și acele rachete balistice iraniene cu o precizie îmbunătățită. În special familia de rachete Fateh și Zolfaghar”, a spus unul dintre diplomații iranieni. Care a fost informat despre călătorie.

Un oficial occidental informat cu privire la această chestiune a confirmat acest lucru. Spunând că există un acord între Iran și Rusia pentru a furniza rachete balistice sol-suprafață cu rază scurtă de acțiune. Inclusiv Zolfaghar. Una dintre dronele pe care Iranul a acceptat să le furnizeze este Shahed-136. O armă cu aripi deltă folosită ca avion de atac aer-solă „kamikaze”. Poartă un mic focos care explodează la impact.

Fateh-110 și Zolfaghar sunt rachete balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune. De la sol la suprafață. Capabile să lovească ținte la distanțe cuprinse între 300 km și 700 km. Diplomatul iranian a respins afirmațiile oficialilor occidentali conform cărora astfel de transferuri încalcă o rezoluție din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU.

„Acolo unde sunt folosite nu este problema vânzătorului. Noi nu luăm de partea în criza din Ucraina ca Occidentul. Vrem încetarea crizei prin mijloace diplomatice”, a spus diplomatul.

Rapoartele din Ucraina

Ucraina a raportat o serie de atacuri rusești folosind drone Shahed-136 de fabricație iraniană în ultimele săptămâni. Ministerul de Externe al Iranului a respins marți ca nefondate rapoartele conform cărora Iranul a furnizat Rusiei drone și alte arme pentru a fi folosite în Ucraina. În timp ce Kremlinul a negat marți forțele sale ar fi folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

Întrebat dacă Rusia a folosit drone iraniene în campania sa din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Kremlinul nu deține informații despre utilizarea acestora.

„Se folosesc echipamente rusești cu nomenclatură rusă”, a spus el. „Toate întrebările suplimentare ar trebui să fie adresate Ministerului Apărării”.

Ministerul nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Apariția rachetelor iraniene pe lângă drone în arsenalul Moscovei în războiul cu Ucraina ar ridica tensiuni între Iran și Statele Unite și alte puteri occidentale.