Într-un demers tensionat pe scena internațională, Ministerul iranian de Externe i-a convocat duminică pe ambasadorii britanic, francez și german pentru a discuta despre ceea ce Teheranul a numit „poziția iresponsabilă” a acestora legată de loviturile lansate de Iran împotriva Israelului. Inițiativa vine în urma atacurilor masive în care Iranul a lansat peste 200 de drone și rachete către Israel, conform declarațiilor oficialilor israelieni și relatărilor agenției iraniene de știri Labour News Agency, citată de Sky News.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a subliniat rolul esențial al Franței, alături de Statele Unite, Marea Britanie și Iordania, în interceptarea atacului iranian, predominate de un val masiv de drone. „Franța are o tehnologie foarte bună, avioane, radare – și știu că au contribuit la patrularea spațiului aerian”, a menționat Hagari, apreciind ajutorul internațional în neutralizarea amenințărilor.

Detaliile ofensivei iraniene revelează o întreprindere masivă, cu aproximativ 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice implicând primul atac direct al Republicii Islamice asupra teritoriului israelian. În ciuda amplorii atacului, Forțele de apărare israeliene au reușit să intercepteze „99% dintre tiruri”, asigurând un nivel de protecție remarcabil împotriva atacurilor aeriene și balistice, conform spuselor contraamiralului Hagari.

Acțiunea coordonată a aliaților internaționali a permis Israelului să respingă atacul, cu precizarea că niciun aparțiv aerian sau muniție nu a reușit să penetreze spațiul aerian, doar câteva rachete balistice reușind să lovească ușor baza de la Nevatim, care, conform declarațiilor oficiale, rămâne operațională.