Iranul a comunicat Statelor Unite despre intenția sa de a lansa o operațiune „limitată” împotriva Israelului, ca represalii la atacul mortal asupra consulatului iranian din Damasc, atribuit Israelului. Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a precizat că această acțiune este concepută pentru a „pedepsi regimul israelian”, fără a vizam poporul american sau bazele militare americane din regiune. Declarațiile au fost făcute într-o întâlnire cu diplomații străini la Teheran.

„Operațiunea noastră va fi limitată, minimă”, a afirmat Amir-Abdollahian, evidențiind că autoritățile iraniene au informat atât Casa Albă, cât și țările vecine despre planurile lor cu trei zile înainte de a pune în acțiune represaliile. El a adăugat că, deși obiectivul principal este pedepsirea Israelului, Iranul ar putea considera ca ținte pozițiile militare americane din regiune, în cazul în care acestea ajută sau sprijină Israelul.

Reacția iraniană vine după ce un atac cu drone și rachete a fost lansat împotriva Israelului de către Gărzile Revoluţionare, răspuns la atacul care a ucis șapte militari iranieni în Damasc la începutul lunii aprilie. Iranul a promis să „pedepsească” Israelul pentru acest incident, poziție susținută și de liderul suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei.

În contextul tensiunilor crescute, președintele american Joe Biden a făcut un apel către Iran să se abțină de la acțiuni, exprimându-și așteptarea ca aceasta să treacă „în curând” la acțiune, dar subliniind mesajul „Nu faceți asta!”. Biden a evidențiat că își dorește evitarea escaladării situației și implicării forțelor americane.