Reclamă

Peste 61,5 milioane de iranieni cu vârsta de peste 18 ani sunt așteptați să meargă la vot pentru a-și alege un nou președinte după moartea lui Ebrahim Raisi. Se estimează că milioane de oameni vor boicota alegerile de vineri, considerând că procesul electoral va fi aranjat de regimul care dorește să își asigure victoria, informează The Guardian.

În Iran s-a înregistrat o scădere constantă a prezenței la vot, atingând un punct critic anul trecut, când mai puțin de 41% dintre alegători s-au prezentat la urne pentru alegerile parlamentare, iar în capitala Teheran, prezența a fost sub 10%.

Votul vine după decesul președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter în luna mai.

Cei doi lideri conservatori, Saeed Jalili, un fost negociator pe probleme nucleare, și Mohammad Bagher Qalibaf, președintele parlamentului, nu au reușit să ajungă la un acord prin care unul dintre ei să se retragă. Acest eșec deschide calea pentru ca singurul candidat reformist căruia i se permite să candideze, chirurgul cardiolog Massoud Pezeshkian, să ajungă în turul doi.

Jalili, un oponent al acordului nuclear din 2015, consideră că Iranul poate rezista sancțiunilor occidentale prin dezvoltarea legăturilor economice cu estul și are o abordare ideologică în privința impunerii hijab-ului în rândul femeilor. El este sprijinit de Frontul de Stabilitate a Revoluției Islamice, un grup care a fost în conflict cu Qalibaf. De cealaltă parte, Qalibaf a declarat că este dispus să negocieze pentru relansarea acordului nuclear și consideră că o gestionare mai eficientă a economiei este soluția pentru dezvoltarea Iranului.

La ora 11, Jalili îl presa pe Qalibaf să se retragă, afirmând că sacrificiul acestuia ar putea fi singura modalitate de a-l opri pe Pezeshkian. Regimul a încercat să îl blocheze pe Pezeshkian, inclusiv prin interzicerea unui miting final de campanie al acestuia. Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a ținut un discurs în ajunul votului, condamnând „anumiți politicieni iranieni” care consideră că „toate căile spre progres trec prin Statele Unite”, referindu-se la apelul lui Pezeshkian de a pune capăt izolării economice a Iranului de vest.

Doi dintre cei cinci candidați conservatori care au fost aprobați de Consiliul Gardienilor, Amir-Hossein Ghazizadeh Hashemi și Alireza Zakani, s-au retras în ultimul moment.

Mulți iranieni se îndoiesc că procesul electoral va fi democratic și preferă să boicoteze votul decât să legitimeze alegerile. „Prin crimele sale, regimul a făcut ca problema absenței la vot să devină una de demnitate personală”, a spus un tânăr pentru The Guardian.

Pezeshkian și liderul suprem își doresc o prezență mare la vot – în jur de 60% – dar din motive diferite. Pezeshkian trebuie să convingă o societate depolitizată să vină la urne pentru a-i învinge pe cei aproximativ 15 milioane de susținători ai regimului. Khamenei a declarat: „Prezența mare la vot aduce onoare republicii islamice. Fiecare alegere cu participare scăzută oferă inamicilor noștri motive să ne critice. Nu trebuie să le oferim această satisfacție.”

Este îndoielnic dacă aliații liderului suprem ar tolera o președinție sub Pezeshkian, care a subliniat că va accepta autoritatea lui Khamenei și a insistat că ascultarea nu îl va împiedica să schimbe Iranul. Un raport al United Against a Nuclear Iran sugerează că nivelul de manipulare electorală din partea regimului este mult mai larg decât simpla modificare a listei candidaților eligibili.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro