Reclamă
Reclamă

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a demarat urmărirea penală împotriva Arhiepiscopului Teodosie și a unui consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Acțiunile legale luate împotriva celor doi suspecți demonstrează că DNA este hotărâtă să combată corupția la nivelul tuturor structurilor sociale, inclusiv în Biserică. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a subliniat că atât autoritățile judiciare, cât și cele bisericești sunt interesate să investigheze cazurile reale de corupție.

DNA susține că în luna iulie a anului 2023, Arhiepiscopul Teodosie ar fi promis unui om de afaceri suma de 160.000 lei, reprezentând 20% dintr-un total de 800.000 lei.

Acest om de afaceri ar fi trebuit să obțină această sumă pentru Arhiepiscopia Tomisului, folosindu-și influența asupra funcționarilor din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Există dovezi conform cărora discuțiile despre această înțelegere au avut loc în prezența celuilalt suspect, consilierul Arhiepiscopiei Tomisului.

Reclamă

Acesta este acuzat că a negociat termenii în care urma să fie pusă în practică înțelegerea. Banii ar fi urmat să fie utilizați pentru lucrări de construcție și reabilitare a unităților de cult aflate sub autoritatea Arhiepiscopiei Tomisului.

Consumăm fructe de mare în post? ÎPS Teodosie: Sunt gângănii, animale. Se mișcă!
social media

ÎPS Teodosie neagă acuzațiile

Arhiepiscopul Teodosie a respins acuzațiile, negând că este urmărit penal și susținând că doar se fac verificări. El a afirmat că nu există probe care să susțină aceste acuzații îndreptate împotriva sa.

Cu toate acestea, DNA a confirmat că s-au respectat toate procedurile legale în cursul urmăririi penale și că principiul prezumției de nevinovăție este respectat. Această declarație subliniază importanța procesului penal corect și necesitatea de a evita judecarea publică înainte de soluționarea dosarului.

Reacția BOR

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a subliniat importanța combaterii corupției, descriind-o ca pe un „flagel societal” care afectează întreaga comunitate. Detectarea și sancționarea corupției în cadrul instituțiilor bisericești este văzută ca o datorie morală și ca o modalitate de a respecta valorile morale fundamentale.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro